Vandaag 54 jaar geleden: We wachten op opdrachten

Terug in de tijdWat gebeurde er vroeger op deze dag in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Historicus Rob Wolf zoekt het uit en gaat terug in de tijd. Dit keer gaat hij terug naar 7 september 1964.

Door decennia verwaarlozing is de Nijmeegse Benedenstad een vervallen stadsdeel geworden. Maar daarmee ook een realistische omgeving voor de ‘grootscheepse paraatheidsoefening’ die 750 leden van de B.B. (Bescherming Bevolking) vandaag houden. Ze spelen dat de Russen het gebied hebben aangevallen.

Gebouwen staan in brand, overal liggen ‘kreunende gewonden’ en in een oude fabriek is radioactiviteit geconstateerd. Maar de mannen van de B.B. leven zich onvoldoende in. ,,Het is goed dat het een oefening is, anders was de stad allang afgebrand’’, zegt een toeschouwer. Als een ander een ‘noodwachtplichtige’ toeroept dat hij de gewonden moet helpen, schuift die zijn helm naar achteren en antwoordt laconiek: ,,Rustig aan, we wachten op opdrachten.’’

Volledig scherm
Een oud gebouw in de Benedenstad, dat er nog steeds staat. © Leo IJsvelt/De Gelderlander
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.