Vandaag 58 jaar geleden: Atheïstische propaganda

Terug in de tijdWat gebeurde er vroeger op deze dag in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Historicus Rob Wolf zoekt het uit en gaat terug in de tijd. Dit keer gaat hij terug naar 13 december 1960.

De Arnhemse toneelgroep Theater voert in de stadsschouwburg het drama Le diable en le bon Dieu (De duivel en de goede God) op. Auteur is Jean-Paul Sartre, filosoof en voorman van het existentialisme. De hoofdpersoon, een Duitse edelman uit de zestiende eeuw, verliest door de wreedheid van de oorlog zijn geloof aan God. ‘God is dood’, concludeert hij op een gegeven moment.

Het toneelstuk, dat eigenlijk over de vraag gaat of je na de verschrikkingen van Auschwitz nog wel in God kunt geloven, roept veel weerstand op. Het protestantse gemeenteraadslid C. Smeenk protesteert tegen het stuk, ‘waarin hij niets anders kon zien dan propaganda voor het atheïsme’.

De recensent van de Arnhemse Courant vindt dat het vier uur durende stuk de toeschouwer ‘met een hoop problemen opzadelt’.

Volledig scherm
Jean Paul Sartre. Foto:AP - 000066LR
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.