Volledig scherm
Foto ter illustratie: De Aaltense Westerkerk. © Nationaal Onderduikmuseum Aalten

Vandaag 75 jaar geleden: hadden onderduikers veel geluk gehad

terug in de tijdWat gebeurde er vroeger op deze dag in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Historicus Rob Wolf zoekt het uit en gaat terug in de tijd. Dit keer gaat hij terug naar 30 januari 1944.

Aalten zit vol onderduikers: jongemannen die aan de Arbeitseinsatz, dwangarbeid in Duitsland, willen ontkomen. De SS weet dat. Ze weet ook dat veel onderduikers gelovig zijn en vandaag - zondag - naar de kerk gaan. Razzia!

Een overvalwagen rijdt naar de gereformeerde Westerkerk. 48 onderduikers worden opgepakt. Ze gaan naar concentratiekamp Amersfoort en - als ze dat overleven - daarna als dwangarbeider naar Duitsland.

Een onderduiker schrijft dat hij veel geluk heeft gehad. Omdat de Westerkerk propvol was, liep hij door naar de Oosterkerk. 'Juist als we zitten, klinkt het: 'Overvalwagen! Onderduikers de kerk verlaten!' Velen rijzen omhoog en stuiven uiteen.'

Ze werden niet gepakt, omdat deze overvalwagen de verkeerde kant uit was gewezen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.