Volledig scherm
© Patrick van Beek Eventpixels.nl

Vanuit de hoogte zie je minder, maar ook meer

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

In de hele regio is het carnavalsfeest goed gevierd en de krant was er bij. Zoals ook in Cuijk, waar het feest altijd nog net iets groter is dan elders. Het is de Kuukse elfkroegetocht die zoveel aantrekkingskracht uitoefent, waardoor bijna 15.000 feestvierders naar het stadshart togen. Op dinsdag.

Schone straten

Het nieuws van de woensdagkrant was dat de straten er weer uitzagen als na iedere doordeweekse dinsdag: schoon en opgeruimd. Maar de foto van de dag siert nog even als bewijs dat het schone echt niet gewoon is, omdat je beseft dat er een grote bende moet zijn achtergebleven. Al die gasten zullen bier hebben gedronken en gegeten. Daar blijft altijd rommel van over.

De fotograaf heeft gekozen voor een overzichtsfoto over Cuijk. De mensen zijn zo diep daaronder dat je niet direct ziet dat het carnavalisten zijn. Het had ook ieder ander festival kunnen wezen met podia, dranktenten, dranghekken en drukte. 

Kerktoren

Zou het om de skyline van de stad te doen zijn dat hij voor die hoogte heeft gekozen? Dat lijkt niet het geval, want er is niet veel te beleven aan getekend stadsprofiel in de lucht. Dat krijg je, als je zo hoog staat dat alles onder de horizon verdwijnt. Mocht je even denken dat deze foto met zo'n moderne drone -een vliegende camera - is gemaakt: nee hoor. Om te vliegen met een drone heb je een echt brevet nodig en bij het vliegexamen leer je dat je niet boven mensenmenigtes mag rondhangen. 

Deze foto is vanuit een kerktoren genomen. Met een enorme groothoeklens. Een fisheyelens waardoor je ver naar de beeldhoeken kunt kijken. Links en rechts onderin het beeld zie je recht omlaag randjes van de kerktoren. Of het een mooie toren is, weet je nu als krantenlezer niet. Wat je wel weet is dat vanaf de kerk (!) te zien is dat de aarde echt rond is. Dat bewijs is eindelijk geleverd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.