Jacques Beemsterboer met de kofferlipjes.
Volledig scherm
Jacques Beemsterboer met de kofferlipjes. © Jan Ruland van den Brink

Verzamelaar Jacques heeft al 1050 lipjes van kofferritsen: ‘Het begon in een donkere kelder op Schiphol’

Mijn dierbareDOESBURG - Precies 1050 lipjes van kofferritsen heeft Jacques Beemsterboer. ,,Ik durf te stellen dat ik een unieke verzameling heb", zegt de Doesburger (65).

Beemsterboer werkte van 2001 tot 2007 bij de beveiliging van Schiphol. Hij voerde gesprekken met passagiers die met hogerisicovluchten mee moesten.

,,Ik begeleidde mensen van alle nationaliteiten die op doorreis waren naar Amerika en naar Tel Aviv. Op basis van de gesprekken werd bepaald of ze mee mochten met een vlucht.”

De kofferlipjes.
Volledig scherm
De kofferlipjes. © Jan Ruland van den Brink

‘Het werk was geestdodend’

Een andere taak binnen de begeleiding was toezicht houden op de ruimbagage die in de kelders onder Schiphol voorbijkwam. ,,Dat was geestdodend. Ik zat in een verschrikkelijke kelder en er kwamen heel veel koffers op de lopende band langs. Soms botsten de koffers op elkaar en dan spong weleens het lipje van de kofferrits af.”

Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

Vanaf het moment dat Beemsterboer het eerst kofferritslipje opraapte, zag hij ze overal en begon de verzamelwoede. Het leidde ertoe dat ook collega's en familieleden overal lipjes zagen liggen en ze voor Beemsterboer meenamen.

,,Soms leg ik de 1050 lipjes die ik nu heb gespreid op tafel. Er zit geen enkele dubbele bij. En het zijn alleen gave lipjes van kofferritsen. Alle koffermerken zijn vertegenwoordigd, van sommige merken heb ik er meerdere. Alleen Samsonite zit er niet bij. Dat is kennelijk een merk met stevige ritsen."

Elk ritsje zijn eigen reis

Al die mensen die gereisd hebben, met hun persoonlijke koffer, op 11 kilometer hoogte; Beemsterboer ziet ze zo voor zich. ,,Je ziet koffers 'uit het jaar kruik' tot de aller- modernste koffers.”

,,Elk kofferritslipje heeft zijn eigen reis gemaakt. Waar naartoe? Hoe vaak? Van wie zou de koffer zijn? Het waren vast steeds dezelfde twee vingers die de rits open- en dichtmaakten. Die gedachte vind ik erg mooi."