Volledig scherm
Juf Françoise Klaassen. © Rolf Hensel

Waarzeggende juffrouw Françoise is na veertig jaar nog lang niet klaar

ARNHEM - ,,Zo, ik kom net van een moeder die nog eventjes haar hart bij me wilde luchten’', zegt Françoise Klaassen (62), terwijl ze haar stoel aanschuift. Het is een typerende zin voor Klaassen, die op de Arnhemse basisschool De Ommelander al veertig jaar bekend staat als juffrouw Françoise.

Ze startte in 1979 als kleuterjuf op de Krakelingenschool, de voorloper van De Ommelander.

,,Het gebouw in de vorm van een krakeling was toen nog vrij nieuw’', herinnert ze zich. ,,Inmiddels denken we als school alweer aan nieuwbouw.’’

Kleuters liepen met haar weg

De eerste jaren reed Klaassen tussen de grasvelden en weilanden door richting het schoolgebouw aan de Slochterenweg. ,,Rijkerswoerd en Appelgaard waren er toen nog niet’’, zegt ze. ,,Ik heb gezien hoe Winkelcentrum Kronenburg werd gebouwd.’’

De kleuters liepen met juffrouw Françoise weg. ,,Eentje had zelfs een foto van me boven zijn bed hangen’’, vertelt ze lachend. ,,Die wilde met me trouwen.’'

Toen ze in 1982 daadwerkelijk trouwde, sierden leerlingen de bruiloft op door het spelen van sketches en zingen van liedjes.

Artistiek talent

Volledig scherm
Juf Françoise Klaassen. © Rolf Hensel

De juf staat er bekend om dat ze vaak liedjes zingt met haar leerlingen. Ze boort nog een artistiek talent aan tijdens de goede doelenmarkt, die de school regelmatig organiseert. ,,Dan ben ik een waarzegster, met veel make-up en een zwarte pruik op’’, zegt ze glunderend.

Volgens haar zijn de leerlingen in veertig jaar tijd niet zo veel veranderd. ,,Kinderen zijn nog steeds puur, open en nieuwsgierig’’, zegt ze.

Klaassen vindt dat de wereld om hen heen is veranderd, onder meer door social media. ,,Vroeger was een tv al heel wat, nu heeft iedereen een mobieltje.’’

Met deze digitalisering werd de juf ook in haar werk geconfronteerd. ,,Ik ben er niet mee opgegroeid, dus het was wel wennen met computers en het digitale schoolbord’’, zegt ze.

,,Gelukkig kan ik bij collega’s terecht met vragen.’’ Die weten op hun beurt Klaassen ook te vinden als er iets netjes moet worden opgeschreven, want zij beheerst nog steeds het klassieke schoonschrift.

Geen werkdag is hetzelfde

Wat in die veertig jaar nooit is veranderd, is dat geen werkdag hetzelfde is. Een tot in de puntjes voorbereide les rekenen kan pardoes in het water vallen, als een leerling vertelt dat haar konijn de dag ervoor is overleden.

,,Dan zit je plots met de klas te praten over het leven.’’

Klaassen wist als kind al dat ze juf wilde worden. Haar zusje en twee broertjes kregen tijdens het schooltje spelen de vuurdoop als haar eerste ‘leerlingen’. Veertig jaar en schoolklassen later hebben ongeveer duizend kinderen hun voorbeeld gevolgd.

Quote

Kinderen zijn nog steeds puur, open en nieuwsgie­rig

Françoise Klaassen

Pensioen

Ze heeft kinderen van haar voormalige, inmiddels volwassen geworden leerlingen in de klas mogen begroeten. Een vijftigjarig jubileum zit er niet in, omdat ze dan al van haar pensioen geniet. ,,Maar ik ben nog lang niet klaar hoor.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.