Volledig scherm
© William Hoogteyling

Wat doet die vlek in beeld?

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

Op het stadsstrand van Veenendaal is de nieuwe sport airbadminton onderdeel van het Badminton Festival. Team Veenendaal haalt onder leiding van René Keulers grote evenementen naar de stad en daar hoort deze sportieve nieuwigheid bij. Wat airbadminton precies inhoudt, wordt met deze foto niet direct duidelijk.

Zou het zo zijn dat een kringetje van zeven spelers met een racket een nieuw soort shuttle in de lucht moet houden? De fotograaf heeft zich op het zand midden tussen de spelers geposteerd en heeft waarschijnlijk aan de deelnemers gevraagd om hem een shuttle toe te spelen.

Kleine scherpte zorgt voor onscherpe foto's

Quote

Het levert een tamelijk ongewone foto op.

Door die slagen lijken de spelers allemaal actief te zijn. Toch zal er in het echte spel wel iets met speelhelften en tegenstanders gebeuren. Maar bij een wedstrijd kan je natuurlijk niet met je camera op het speelveld gaan staan.

In dit geval kreeg de fotograaf misschien wel een wolk van shuttles op zich af en moest hij met de kortst mogelijke sluitertijd de bewegingen bevriezen in de hoop er een beweging te vangen. Een korte belichtingstijd betekent meestal ook dat een wijd open diafragma is ingesteld en dat resulteert weer in een kleine scherpte, vandaar dat het hoofdelement van de foto onscherp is.

Dat levert een tamelijk ongewone foto op, met pontificaal in het midden, onscherp maar niet bewogen, een felkleurig voorwerp dat je moet kennen om het te herkennen. Omdat je weet hoe klein een shuttle is weet je dat die nu vlak voor de lens is. Zou direct na de opname de camera geraakt worden? Is dat waarom er al gejuicht wordt? Te vroeg dus?

Gezellig en speels

Dat de fotograaf voor deze foto koos komt waarschijnlijk omdat die éne shuttle wel erg fraai centraal in beeld hangt. De felle kleuren maken het meteen speels. Zo is het ook een gezellige foto van strandplezier. Maar dat twee spelers nou net zijn afgedekt door pluim en racket, is voor die twee enthousiastelingen jammer.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.