Volledig scherm
© JV

Wat kan je vertellen met een orgelpijp in beeld?

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

In Doesburg organiseert de Stchting Doesburgse Muziekcultuur voor de vijftigste keer een reeks concerten. Reinoud G. Egberts richtte de stichting in 1970 op en heeft de afgelopen tijd veel energie gestoken in het voortbestaan er van.

Concerten op verschillende plekken

Ondanks tegenvallers maar dankzij nieuwe ondersteuners en vrijwilligers kan ook dit jaar weer genoten worden van concerten op verschillende plekken in de stad. Er wordt onder andere gemusiceerd op het monumentale Walckerorgel in de Martinikerk.

Muziek is om te ervaren zonder te hoeven kijken, tenzij natuurlijk op het podium voor visueel spektakel is gezorgd, maar meestal gebruik je vooral je oren. Hoe ga je in de krant, die alleen ritselgeluid voortbrengt, werving plegen voor je concert?

Een gesprek met de organisator waarin hij enthousiast spreekt over hoe bijzonder het programma wordt, is een goed begin. En dan kom je al pratend en zoekend in de kerk uit op bijzondere plekken. Waarom niet op de foto staand tussen de orgelpijpen?

Ambacht van orgelbouwer

De fotograaf laat ons de plekken zien waar het muziekbezoek nooit komt. Zie daar die houten kast met de vele loden, tinnen en houten pijpen. Zie die opgaande lijnen, dat spel van licht en schaduw, het verschil tussen groot en klein, die glans, dat deukje, die warme tinten. Denk aan dat ambacht van orgelbouwer, van de restaurateur, van de stemmer. 

Word je bewust van de eeuwenoude traditie van dat instrument, van de inspiratie van de componisten, van de transpiratie van de organisten. Verwonder je bij de techniek van de blaasmachine, de klavieren, de kleppen. Bekijk de versierde buitenkant van de houtsnijder, de schilder en de bouwer. En doe dan je ogen dicht en geniet van de muziek.

Dat is wat Reinoud G.Egberts ons tot in lengte van jaren wil laten doen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.