Frans Brink (links) en Hans Hovens zijn lid van de Historische Kring Westervoort.
Volledig scherm
Frans Brink (links) en Hans Hovens zijn lid van de Historische Kring Westervoort. © theo kock persfotografie

Wat moeten Frans en Hans met een vitrinekast voor een pop in militair tenue?

Lezers helpen lezersWESTERVOORT - Gezocht: een vitrinekast in bruikleen voor een pop van 1.80 meter in militair tenue. Het was een oproep die onlangs te lezen was op de Lezers helpen lezers-pagina van De Gelderlander. Op het oog een vreemde oproep. Wat moet iemand met een levensechte pop? En waarom is er een kast voor nodig?

Frans Brink en Hans Hovens van de Historische Kring Westervoort, hebben er een serieus doel mee: ze willen het verhaal van Westervoort ten tijden van de Tweede Wereldoorlog vertellen. De pop gaat deel uitmaken van een tentoonstelling die ze houden. 

Veel was al geregeld. Maar één ding was nog nodig: die vitrinekast. 

‘Militaire voorwerpen’

‘De Historische Kring Westervoort zoekt voor expositie naar aanleiding van 75 jaar bevrijding een vitrine-kast in bruikleen voor een pop van 1.80 meter in militair tenue. Ook andere militaire voorwerpen zijn welkom’, plaatsten ze in deze krant. 

Met succes. Inmiddels is er een geschikte kast gevonden die het gezelschap mag lenen, met dank aan museum Bronbeek in Arnhem. Het speciale uniform uit de Tweede Wereldoorlog heeft nu een veilig onderkomen. 

Tot vreugde van de heren, die merken dat er veel lokale verhalen uit de oorlogstijd niet verteld zijn. ,,Zo is het verhaal van de bevrijding van Arnhem relatief onbekend’’, zegt Hovens.

,,Na Operatie Market Garden kwam De Liemers aan de frontlinie te liggen. Vanaf Westervoort zijn de bevrijders met amfibievoertuigen richting Arnhem de IJssel overgestoken. Dat verhaal mag van ons vaker verteld worden.’’

Andere voorwerpen

De heren hadden het uniform graag trots laten zien, ware het niet dat zowel het uniform als de vitrine nog niet in handen is van van het gezelschap. Pas voor de opening op 11 april, 75 jaar nadat de geallieerden de IJssel overstaken, komt het museumstuk aan. 

Het uniform is niet het enige voorwerp dat straks te zien is. ,,De tentoonstelling bestaat vooral uit infographics, borden met daarop tekst en uitleg’’, legt Hans Hovens uit. ,,Daarbij tonen we ook enkele andere historische voorwerpen.’’ 

De tentoonstelling in Huize Vredenburg is van 11 april tot en met 5 mei te bezichtigen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.