Volledig scherm
Jeugdsoos Rinoceros bestaat 49 jaar en verbouwt de hele tent. © Jan Ruland van den Brink

Woorden in een foto zie je als eerste

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

Dat moet een flinke tegenslag zijn geweest, toen in Jongerensoos Rinoceros in Groessen een grote verbouwing fout uitpakte na een onverwachte lekkage. De soos moet wel weer op tijd klaar zijn en open kunnen als de kermis op 15 september begint dus wordt er aangepakt. 

Mislukte bord

De bestuursleden rollen samen de mouwen op en kunnen blijkbaar met hout en cement goed overweg. Tenminste, dat is wat deze foto suggereert. We zien een stuk hout en een bats, dat is een betonschep. Van het probleem van de ingestorte plafondplaten zien we niks of het zou die rommel zijn die daar achter de mannen op de grond ligt. Goed, we gaan niet flauw doen, maar wordt hier nou duidelijk gemaakt dat ze beter met gereedschap zijn dan met tekst? Iemand zal toch besloten hebben dat het mislukte bord ook getoond moet worden. Is dat een grap? 

Een effect van woorden in een foto is dat je die altijd als eerste leest, nog voordat je naar de andere details kijkt. Daar kan je dus handig gebruik van maken als je uitleg nodig hebt om de foto te begrijpen. Als fotograaf zal je er altijd op letten dat een onvermijdbaar woord nooit half in beeld komt. Net als dat je geen handen of hoofden afhakt. Wat een tekst nog meer doet is extra en niet te missen informatie geven. Over waar we zijn bijvoorbeeld, of over de aard van het gebeuren. Maar hier gebeurt dat dubbelop! We zien per slot heel goed dat er een rote verbouwin gaande is, ook wel zonder dat bordje.

Driedubbelportret

De fotograaf had de keuze om het werk van het verbouwen zelf of het te verbouwen gebouw in beeld te brengen maar koos logischerwijs voor het driedubbelportret van de bestuurders Tim van der Kroon, Jorijn Beijer en Luuk van Mierlo. De foto is lekker buiten geschoten op een van de laatste dagen mooi weer en het groepje is in stoer perspectief geplaatst. Die krachtige schuine lijnen dragen bij aan het beeld dat deze mannen ondanks de lekkage en de verbouwingsvertraging juist helemaal niet ván slag maar volop áán de slag zijn. Al hebben ze voor de fotograaf even pauze moeten nemen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.