Volledig scherm
© Gerard Burgers

Zoek de verschillen

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

De nieuwjaarsduik is een vast ritueel geworden op de eerste ochtend van het nieuwe jaar. Overal in het land, zo op deze foto in Arnhem bij Elst in de Rijkerswoerdse Plassen, duiken enthousiastelingen het open water in. Maar waarom doen ze dat eigenlijk? En waarom op die dag? Waarom niet een half jaar later?

Veel lachende gezichten 

Een feit is dat niet alleen de duik zelf een traditie geworden is, maar ook de vastlegging ervan in de krant. Elk jaar opnieuw. Iedere editie opnieuw. Met steeds dezelfde ingrediënten. Mensen in hun zwempak of lollig verkleed, een muts met reclame, water en zand. En veel lachende gezichten. Ja, of klappertanders, al scheen hier een zonnetje. Kijk die gele broek schitteren en in de waterdruppels uitstralen.

Deze foto stond in de editie Betuwe - De Gelderlander kent tien verschillende regio's - en dit was dus een van de vele duiken. Wat maakt nou dat deze foto opnieuw belicht wordt? Wel, als je zo veel foto's van iets bijna identieks bekijkt dan ga je letten op de verschillen. Op de meeste foto's zie je de mensen op het strand op de fotograaf af rennen, of ze rennen van hem weg naar het water toe. 

Geen bootje

Op de eerste rij hier nu eens niet jong en vrouwelijk, maar man en de jeugd al voorbij! Bovendien is dit de enige foto waar het er alle schijn van heeft dat de fotograaf zelf al van tevoren het water in is gelopen. Broek en schoenen uit, of lieslaarzen? Geen bootje toch? Dat is nog eens participeren! De fotograaf staat zo wel lekker met de zon in de rug en heeft zicht op het water en land én de gezichten van de badgasten. 

Sommige deelnemers kijken naar de fotograaf. Ben ik in beeld, zie je ze denken. Ja dus, en nog wel in de krant. Dat is voor een enkeling ook de bedoeling. Zou er iemand onder de lezers zijn die snapt wat die cijfers op de hoofden van die rood uitgedoste lolbroeken in het midden betekenen?