4 jaar na de moord op Humeyra: straf voor doodslag van 15 naar 25 jaar
Waar al jaren voor wordt gepleit, lijkt nu aanstaande: de maximale straf voor doodslag gaat van 15 naar 25 jaar. Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor en ook in de Eerste Kamer lijkt het kamp van de voorstanders groot genoeg te zijn.
De discussie om de straf op te hogen wakkerde verder aan na de moord op het 16-jarige Rotterdamse meisje Humeyra. Haar ex-vriend Bekir E. doodde haar na maanden van stalking, maar de rechter vond het aanvankelijk niet bewezen dat E. met voorbedachten rade had gehandeld en achtte alleen doodslag bewezen. E. kreeg aanvankelijk 14 jaar cel en tbs. Wel oordeelde het gerechtshof later alsnog dat er sprake was van moord, waarna die straf hoger uitpakte.
Toch was de zaak reden voor rechters om aan te dringen op het dichten van het ‘gat’ tussen de maximale tijdelijke straffen voor moord (verhoogd van 20 naar 30 jaar in 2006) en doodslag (nu 15, straks 25).
Na het vonnis in de Humeyra-zaak, zette het kabinet Rutte-3 daarom koers uit: de strafmaat voor doodslag moest omhoog. ,,Een moord en een doodslag kunnen echter dusdanig veel gelijkenis vertonen dat een groot verschil tussen de gevangenisstraffen niet goed is uit te leggen”, zei toenmalig minister Ferd Grapperhaus (Justitie).
Niet iedereen is die mening toegedaan, sterker: coalitiepartijen zijn zelfs verdeeld. D66 vindt de strafverzwaring overbodig, omdat het zelden voorkomt dat rechters zich beknot voelen door het huidige, lagere maximum. Toch stemde een ruime meerderheid in de Tweede Kamer in met het plan, ook in de Eerste Kamer lijkt er genoeg steun te zijn.
Wat meespeelt voor tegenstanders is dat er ook nog zwaardere straffen mogelijk zijn bij zogeheten ‘gekwalificeerde’ doodslag. Daarvan is bijvoorbeeld sprake als het doden van het slachtoffer tot doel heeft deze te laten zwijgen over een ander misdrijf waarmee het gepaard ging, bijvoorbeeld een verkrachting, overval of inbraak. Dan kunnen rechters ook nu al 30 jaar opleggen.
Toch wijzen voorstanders van zwaardere straffen voor doodslag er op dat het steeds moeilijker is geworden iemand voor moord te veroordelen. Het grote verschil tussen moord en doodslag is dat iemand bij moord met ‘voorbedachte raad’ handelde. Ofwel: hij of zij had het plan iemand te doden.
Maar de Hoge Raad heeft door een uitspraak in 2012 de lat nog iets hoger gelegd en geoordeeld dat rechters zeker moeten weten dat een dader niet handelde in een ‘gemoedsopwelling’. Een dader, vond de Raad, moet daadwerkelijk hebben kunnen nadenken over de gevolgen van zijn misdaad. Dat is soms lastig vast te stellen.
Bewijzen
Doodslag is een impulsdaad. Maar ook impulsdaden kunnen het sluitstuk zijn van een denkproces
Het Openbaar Ministerie adviseerde dan ook dat zwaardere straffen voor doodslag, zodra moord niet te bewijzen is, wel rechtvaardig zijn. ,,Doodslag is een impulsdaad. Maar ook impulsdaden kunnen het sluitstuk zijn van een denkproces. Dan is het mogelijk juridisch niet te bewijzen dat er sprake is van moord, maar het ligt er toch heel dicht tegenaan”, schreef de top van het OM in een adviesbrief aan het kabinet.
Overigens laait de roep om zwaardere straffen eens in de zoveel jaar op. Ook de roep om de maximale tijdelijke celstraf voor moord op te hogen naar veertig jaar klonk het laatste decennium wel eens, maar uit onderzoek bleek dat rechters in ons land de laatste jaren gemiddeld al ‘significant’ vaker zwaardere straffen zijn gaan opleggen in zowel moord- als doodslagzaken. Voor moord kan trouwens ook nog steeds levenslang worden opgelegd, al moet sinds enkele jaren na 2016 na 25 worden beoordeeld of iemand toch niet mag gaan werken aan terugkeer in de samenleving.
Vlak voor de stemming in de Tweede Kamer legde verslaggever Victor Schildkamp uit waarom dit belangrijk is:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
Podcast Politiek Dichtbij
20 jaar na Fortuyn: ‘We wisten gewoon niet hoe wij met Pim om moesten gaan’
Op 6 mei 2002 veranderde de Nederlandse politiek voorgoed door de moord op Pim Fortuyn. Wat gebeurde er in aanloop naar dat moment, hoe verwerd het LPF tot een ‘circus’ en wat betekent Fortuyn vandaag de dag nog? -
Onderzoek mondkap-order Sywert weer vertraagd: voor de zomer niet klaar
Het accountantsonderzoek naar de mega-order mondkapjes van Sywert van Lienden is niet voor het zomerreces klaar. Dat meldt verantwoordelijk minister Conny Helder voor Langdurige Zorg (VVD) zojuist aan de Tweede Kamer. Deloitte heeft opnieuw langer de tijd nodig. -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
D66 betaalt schadevergoeding aan oud-medewerkster en rectificeert: tóch grensoverschrijdend gedrag
D66 betaalt een schadevergoeding aan een oud-medewerkster van de partij. Ook heeft de partij een rectificatie geplaatst op de website, omdat er in 2015 en 2016 wél sprake zou zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag.
-
advocaten verbaasd
Minister Yesilgöz onder vuur na uitspraak over doodslag: 'Hier werd voor gevreesd’
Justitieminister Dilan Yesilgöz krijgt vanuit de advocatuur een stortvloed aan kritiek over zich heen omdat ze in de Tweede Kamer doodslag heeft gekoppeld aan 'meedogenloze afrekeningen in de georganiseerde criminaliteit'. Strafrechtspecialisten oordelen dat Yesilgöz onvoldoende kennis van haar eigen vakgebied heeft. ,,Dit is ernstig", vindt rechter Joyce Lie. -
Premier Rutte wiste jarenlang elke dag sms’jes van zijn telefoon
Premier Mark Rutte heeft jarenlang iedere dag sms’jes van zijn telefoon gewist. De tekstberichten die de premier zelf van belang vond voor archivering stuurde hij door naar ambtenaren, de rest verwijderde hij op eigen houtje, meldt de Volkskrant. Dat zou Rutte hebben gedaan omdat zijn telefoon te weinig opslagruimte had. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg?