Twee ambtenaren raakten vorig jaar gewond toen zij van de trap vielen in het ministerie aan de Rijnstraat in Den Haag.
Volledig scherm
Twee ambtenaren raakten vorig jaar gewond toen zij van de trap vielen in het ministerie aan de Rijnstraat in Den Haag. © Minsterie van Buitenlandse zaken

Ambtenaren rillen en vallen van de trap in gloednieuw ministerie

BOUWBLUNDERDe trappen in het splinternieuwe megaministerie aan de Rijnstraat in Den Haag zijn afgesloten na meerdere valpartijen. Ook werkt het klimaatsysteem niet goed: in het gebouw zijn straalkachels geplaatst om kleumende ambtenaren op te warmen.

Het zit ambtenaren van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat niet mee. De ellende stapelt zich op in het gebouw waarin zij werken. Vorig jaar bleek al dat werknemers baalden van het recent verbouwde pand, vanwege slecht zittende designstoelen, een gebrek aan werkplekken en een ‘akelige sfeer’.

Nu blijkt ook dat meerdere ambtenaren het afgelopen jaar van de designtrappen zijn gevallen. Twee medewerkers raakten daarbij gewond, een van hen moest worden behandeld in het ziekenhuis. De oorzaak, stelt een ingewijde: de trapleuningen zijn lastig vast te pakken en de traptreden hebben een opstaand randje waarachter je voet kan blijven haken. Gevolg: struikelpartijen.

Afgesloten

,,De incidenten waren aanleiding om direct de trappen af te sluiten om eventuele nieuwe ongevallen te voorkomen”, zegt woordvoerder Simone Klein Haneveld van het Rijksvastgoedbedrijf. Dat gebeurde afgelopen oktober. ,,Momenteel worden de trappen verbeterd: de trapleuningen en het oppervlak van de traptreden worden aangepast.”

Ambtenaren melden aan deze krant daar niets van te merken en verbazen zich erover dat de problemen nog altijd niet zijn verholpen. De trapopgangen zijn met rood-witte balken afgegrendeld. Duizenden ambtenaren die in het pand werken, zijn aangewezen op de liften. Ze kunnen nog wel gebruikmaken van een trappenhuis naast de lift.

Dure verbouwing

Het megaministerie werd eind 2017 geopend door koning Willem-Alexander, na een grondige opknapbeurt die 267 miljoen euro kostte. ,,Het gebouw is mateloos impopulair”, zegt een medewerker die anoniem wil blijven. ,,Met deze kou wordt een deel van het pand niet verwarmd. Er staan nu straalkachels hete lucht te blazen. Veel wordt houtje-touwtje gedaan.”

Het Rijksvastgoedbedrijf bevestigt dat het klimaatsysteem ‘nog niet geheel goed is ingeregeld’. ,,Er zijn nog een paar nog onopgeloste koudere plekken waaraan wordt gewerkt”, zegt woordvoerder Klein Haneveld. ,,Bij winterkou kunnen nu nog mogelijke verwarmingsproblemen ontstaan. De straalkachels zijn daarom uit voorzorg neergezet in de buurt van deze koudere plekken om te voorkomen dat het er te koud wordt.”

Krapte

Wat de noodmaatregelen kosten, kan het Rijksvastgoedbedrijf niet zeggen. Volgens de woordvoerder is dat een verantwoordelijkheid van PoortCentraal, het consortium van bouwbedrijf BAM en facilitair bedrijf ISS dat het gebouw voor het Rijk beheert. Eerdere herstelwerkzaamheden kostten al honderdduizenden euro’s.

Eind vorig jaar kreeg de kantoorkolos een metamorfose na aanhoudende klachten. Op maandag, dinsdag en donderdag was het vrijwel onmogelijk om een werkplek in de buurt van collega’s te vinden. ,,Krapte leidt tot ‘handdoekjes leggen’, waardoor werkplekken niet beschikbaar zijn en schaarste wordt ervaren”, schreven onafhankelijke onderzoekers.

Voetdekentjes

Veel ambtenaren vinden het gebouw te donker. Slecht zittende designstoelen zijn de afgelopen maanden vervangen en depressieve tinten op de muren zijn overgeschilderd. Ook zijn er meer werkplekken gemaakt. Dat het gebouw kort na de opening een prestigieuze architectuurprijs won, leidde bij ambtenaren tot hoon en ergernis.

Het is niet voor het eerst dat ambtenaren letterlijk in de kou zitten. In het gebouw van de ministeries van Volksgezondheid en Sociale Zaken - ook in Den Haag - werkte vorig jaar maandenlang de verwarming niet. Ambtenaren kregen speciale voetdekentjes en in het pand werd een koek-en-zopie-tent neergezet.

Trappen op het ministerie zijn tijdelijk afgesloten na struikelpartijen.
Volledig scherm
Trappen op het ministerie zijn tijdelijk afgesloten na struikelpartijen. © AD