Avondklokrellen: Het leger blijft achter de hand, als het aan kabinet en Tweede Kamer ligt
VIDEOEen meerderheid in de Tweede Kamer en het kabinet voelt er niet voor om het leger in te zetten tegen de avondklokrellen. PVV-leider Geert Wilders bepleit dit, maar staat tamelijk alleen in de Tweede Kamer. Het kabinet kondigde verder aan schade van winkeliers te gaan voorschieten.
Delen per e-mail
In een debat in de Tweede Kamer onderstreepte Wilders zijn pleidooi nog eens. ,,Wat we hebben gezien de afgelopen dagen is met geen pen te beschrijven. Nederlandse buurten leken wel oorlogsgebieden. Niemand snapt dat het kabinet dit drie dagen lang uit de hand heeft laten lopen. De politie doet geweldig werk, maar iedereen ziet dat er versterking nodig is.”
Het kabinet voelt er echter weinig voor. Ministers en premier Mark Rutte spraken van ronduit ‘crimineel gedrag', maar denken dat de politie dit wel aan kan. Rutte: ,,Als we het op enig moment niet aan zouden kunnen met de middelen van nu, zou het leger in beeld kunnen komen. Het is geen taboe, als het nodig is zullen we er naar kijken. Maar het beeld is nu dat het geen toegevoegde waarde heeft, omdat we de zaak onder controle hebben.”
In een brief aan de Tweede Kamer schreef minister Ferd Grapperhaus (Justitie) vanmorgen nog dat het leger alleen in beeld komt als het politieapparaat is ‘uitgeput', maar dat hiervan nog geen sprake is. Inmiddels zijn er zeker 565 arrestaties verricht, zei Grapperhaus.
Volgens hem zou het leger niet erg geschikt voor zijn inzet tegen de rellen, denkt hij. ,,Bij inzet zal rekening moeten worden gehouden met het feit dat een groot deel van de (..) krijgsmacht niet getraind en uitgerust is voor openbare orde handhaving in vredestijd.”
Het is ook niet zo dat er ineens Duitsers opduiken in Scheveningen of Sneek
Ook wees Grapperhaus de hulp van voetbalsupporters van de hand. In verschillende steden, zoals Den Bosch, stapte de harde kern naar voren om te helpen de stad te bewaken. De politie leek dit, misschien om niet meer conflict te veroorzaken, te verwelkomen. ,,Maar het handhaven van de orde ligt echt bij de overheid”, aldus Grapperhaus.
Wel leunt de politie een beetje op de Koninklijke Marechaussee (KMar) en enkele delen van het leger voor ‘specialistische ondersteuning', zoals de inzet van drones, camera’s of bij logistieke kennis. ,,Zoals bijvoorbeeld bij de boerenprotesten van vorig jaar", aldus Grapperhaus.
Ook is er contact gelegd met de politie in buurlanden België en Duitsland om eventueel mobiele eenheid te ‘lenen’, zei de Nationaal politiecommandant coronacrisis Willem Woelders gisteren. De politie zelf in ons land heeft zo’n 50.000 mensen in dienst, niet iedereen is inzetbaar op straat echter. Rutte: ,,Het is ook niet zo dat er ineens Duitsers opduiken in Scheveningen of Sneek, het zou hooguit gaan om de samenwerking in de grensregio's, zoals we dat al doen.”
Afkeuren
Rutte merkt nog op: ,,Wij zijn het allemaal eens dat we het geweld van de criminele relschoppers afkeuren. De politie verdient onze steun en ons respect. Dat hoor ik ook in de Tweede Kamer. Nederland moet kunnen rekenen op die saamhorigheid. Van andermans spullen blijf je af. Ik begrijp heel goed dat mensen de coronamaatregelen zwaar vinden, dat sommigen het er niet mee eens zijn. Maar dat kan nooit een reden zijn dit soort gedrag te vertonen.”
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Zowel de PvdA, als de SP en het CDA willen het leger niet inzetten. ,,De burgemeesters geven ook aan dat ze het niet willen, dat ze het niet nodig hebben”, aldus CDA-Tweede Kamerlid Chris van Dam. Volgens SP’er Michiel van Nispen moet de Tweede Kamer een pas op de plek maken. ,,Deskundigen zeggen dat het leger er niet geschikt voor is. Burgemeesters en de politie zeggen dat het niet nodig is. Wie zijn wij dan om het tegendeel te beweren?”
Geruzie
In het debat nemen partijen elkaar ook de maat over wie de daders zijn en of zij zijn opgehitst door politieke partijen. Tot woede van Denk wees Wilders er op dat er in Rotterdam veel daders ‘veel allochtone komaf’ waren. ,,Opnieuw voeren zij de boventoon.”
Volgens Denk-Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu zet Wilders daarmee groepen tegen elkaar op. ,,Wilders wil dat relschoppers in de Schilderswijk door de knieën worden geschoten, maar u bent poeslief voor relschoppers in Urk en Duindorp.”
Wilders in reactie tegen Kuzu: ,,Het zijn allemaal de uwen, wegwezen.”
D66 houdt de PVV juist voor dat een lokale PVV-politicus uit Urk, die ook kandidaat Kamerlid is, daar opriep dat de avondklok ‘niet te handhaven’. Wilders: ,,Ik zou die tweet niet hebben gestuurd. Maar wek nou niet de suggestie dat ik het geweld daar, of waar dan ook niet zou veroordelen.”
Schade
Het kabinet gaat, als verzekeraars niet uitkeren, ook de schade van plunderingen en diefstallen vergoeden. Het gaat een speciaal fonds instellen, zei minister Grapperhaus. ,,Wij kunnen het dan gaan terugclaimen op de daders.”
Winkeliers die een boete hebben gekregen omdat ze na 21.00 uur hun zaak hebben verdedigd, krijgen waarschijnlijk hun boete kwijtgescholden. ,,Ik ga hun kwestie nog eens onder de aandacht brengen bij politie en het Openbaar Ministerie.”
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Arib: Het door de Kamer ‘jassen’ van wetten draagt bij aan slechtere dienstverlening
Kamervoorzitter Khadija Arib erkent dat de Tweede Kamer zelf er mede debet aan is dat de dienstverlening aan burgers tekortschiet. Toch slaakt ze ook een hartenkreet: er worden te veel wetten onder grote tijdsdruk door het parlement gejaagd, zonder dat de Kamer daar goed naar kan kijken. -
PREMIUM
Brussel werkt al aan vaccinatiebewijs, maar Den Haag is er nog niet voor te porren
Het kabinet is op dit moment nog niet te porren voor de invoering van een vaccinatiebewijs. In Den Haag zien ze nu te veel beren op de weg, terwijl Brussel al werkt aan een vaccinatiepaspoort richting de komende zomervakantie. -
PREMIUM
Alle verkiezingsprogramma's geanalyseerd: oplossing voor woningnood zit er niet tussen
Wie wil dat het klimaatprobleem wordt aangepakt, heeft echt wat te kiezen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dat geldt niet voor de woningnood: geen van de onderzochte partijen kan die crisis de komende jaren tackelen. -
RIVM waarschuwt: Nicotinezakjes die 'kick' geven schadelijk en verslavend
De populariteit van nicotinezakjes zit in de lift. Via deze poreuze zakjes met een poeder en nicotine, die tussen de tanden en de bovenlip worden geplaatst, krijgen gebruikers een ‘kick’. Het product zou echter ontmoedigd moeten worden vanwege het schadelijke en verslavende karakter, waarschuwt het RIVM. -
CDA: Laat supermarkt dokken voor doorstart mkb
Het CDA wil noodlijdende mkb’ers en familiebedrijven financiële lucht geven ‘na corona’. Veelverdieners en winnaars van de crisis, zoals supermarkten, krijgen de rekening gepresenteerd via een tijdelijke solidariteitsheffing.
-
Missie kabinet geslaagd: scholen vrijwel rookvrij
Nagenoeg alle onderwijsinstellingen (97 procent) hebben inmiddels een geheel rookvrij onderwijsterrein, blijkt uit nieuw onderzoek. Bij de overige scholen zijn de gebouwen en het schoolplein gedeeltelijk rookvrij. -
Video
Rutte door links en rechts aangevallen in eerste tv-debat
Premier Mark Rutte is tijdens het eerste lijsttrekkersdebat op televisie, dat door 1,8 miljoen mensen werd bekeken, hard aangevallen door de andere lijsttrekkers. CDA-voorman Wopke Hoekstra noemde hem ‘ongeloofwaardig’ en GroenLinks-leider Jesse Klaver maakte hem meermaals uit voor leugenaar. -
PREMIUM
Kamerlid en wethouder geweest, maar met deze functie kan Loes Ypma écht wat betekenen voor de kinderopvang
Na bijna anderhalf jaar bijkomen en bezinnen, is Loes Ypma (41) weer terug van weggeweest. De Woerdense, die Tweede Kamerlid en wethouder was, is de kersverse voorzitter van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). ,,Ik denk dat ik daar meer kan betekenen dan in de politiek.”