Baudet stelt splitsing van Forum voor Democratie voor, wil partijnaam zelf behouden
Thierry Baudet stelt een splitsing voor van Forum voor Democratie tussen hem en het bestuur. Dat opperde hij vanochtend in Goedemorgen Nederland van omroep WNL. Ze moeten dan de financiën en andere goederen gaan verdelen. Wel vindt Baudet dat hij recht heeft op de partijnaam.
Delen per e-mail
Er moet een ‘boedelscheiding’ komen, zei Baudet in het programma. ,,We komen er niet meer uit.” De leden zouden dan zelf kunnen kiezen achter wie ze zich scharen, achter Baudet of het kamp van Annabel Nanninga en Joost Eerdmans. Volgens het plan van Baudet moet hiermee een ‘vechtscheiding’ worden voorkomen.
Baudet meent wel dat hij recht heeft op de naam Forum voor Democratie. ,,Ik ben dit begonnen”, zo redeneerde hij. Hij zou het ‘heel merkwaardig’ vinden als de anderen de partijnaam zouden mogen houden. ,,Ik wil dat dit zo snel mogelijk stopt.”
Bestuur wil niet met Baudet praten
Het bestuur van FvD zegt in een reactie niet met Baudet te willen praten zolang hij de ‘gestolen ict’ niet heeft teruggeven. Baudet zei bij Goedemorgen Nederland dat het nooit de bedoeling was het bestuur geen toegang meer te geven tot de mail. ,,Dat spijt mij’’, aldus de politicus. Hij kondigde aan dat te herstellen, maar geeft het bestuur geen toegang tot de socialemediakanalen van Forum. Hij stelt voor die te ‘bevriezen’.
In de uitzending werd Baudet ook gevraagd naar enkele opmerkingen die hij in het verleden zou hebben gedaan. Nicki Pouw-Verweij, senator en nummer 3 op de kandidatenlijst van Forum voor Democratie, luidde gisteravond de noodklok over de denkbeelden van Baudet. Joost Eerdmans staat Pouw-Verweij bij. ‘Met een zwaar hart en steen in mijn maag leg ik mijn vertrouwen in het FvD-bestuur en collega’s en niet in Baudet’, liet hij via Twitter weten.
Emotioneel
Volgens Pouw-Verweij viel Baudet tijdens een etentje op vrijdag onder meer uit naar Joost Eerdmans en zei hij dat corona in de wereld was gebracht door miljardair George Soros. ,,Ik herken me volstrekt niet in deze opmerkingen”, reageerde Baudet in de uitzending van WNL.
Bestuurslid Olaf Ephraim steunt Baudet. In een reactie laat hij weten dat ‘Baudet een paar provocerende uitspraken deed’, ‘zoals we hem allen wel kennen'. ,,Maar ik ken hem langer en durf met de hand op het hart te beweren dat hij geen fascist, homofoob of nazisympathisant is. Dan zou ik, met joodse roots, namelijk allang weggelopen zijn.”
Eva Vlaardingerbroek, nummer 5 op de kieslijst, schaart zich juist achter het bestuur van de partij en niet achter Baudet. Daar kwam hij pas tijdens de uitzending achter. Zichtbaar emotioneel zei de Amsterdamse politicus dat het hem veel doet. Eerder in de uitzending vertelde Baudet dat hij in 2017 een liefdesrelatie had met Vlaardingerbroek.
,,Ik ben heel erg verdrietig over de uitlatingen van mijn partijgenoten, maar ik ben ervan overtuigd dat het overgrote deel van de achterban achter mij staat. Hoe kunnen ze geloofwaardig overkomen als partij, wanneer ze mij als aasgieren hebben weggejaagd en dit van mij hebben afgenomen?” vroeg Baudet zich af.
Hans Smolders trekt zich terug
Hans Smolders, nummer 10 op de kandidatenlijst van Forum voor Democratie, trekt zich overigens terug uit de landelijke politiek. ‘Voor de landelijke FvD trek ik mij terug op dezelfde wijze zoals eerder Paul Cliteur en Theo Hiddema dat ook hebben gedaan’, schrijft hij in een verklaring. Hij blijft een warm hart houden voor Thierry Baudet, stelt hij.
Smolders was de chauffeur van de vermoorde Pim Fortuyn en is actief in de Tilburgse en Brabantse politiek. Hij beraadt zich nog over zijn lidmaatschap van Forum. Hij wil dat Baudet en het partijbestuur er op een ‘fatsoenlijke manier uitkomen’. ,,Maar dat zal moeilijk worden.”
Bekijk onze video's over Baudet in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
ANALYSE Rutte rekent op genade van de kiezer voor rol in toeslagenaffaire
Premier Mark Rutte vertrouwt erop dat hij de komende verkiezingen kan winnen ondanks zijn rol in de toeslagenaffaire. De politieke concurrentie blijft proberen om hem in de aanloop naar 17 maart maximaal te beschadigen. -
Kabinet stapt eensgezind op: 'We moesten een daad stellen’
Het kabinet stapt op vanwege de toeslagenaffaire en zal demissionair verder gaan. De coalitie neemt gezamenlijk de politieke verantwoordelijkheid voor het drama waarbij duizenden ouders gedupeerd zijn. De aanpak van de coronacrisis moet wel gewoon doorgaan, vinden de ministers. -
Video Avondklok steeds dichterbij, ook in Tweede Kamer groeit de steun
Er lijkt alsnog een avondklok te worden ingesteld. In de Tweede Kamer tekent zich langzamerhand een meerderheid af die dit steunt. Volgens ingewijden bereidt het kabinet de maatregel al voor, morgen worden in ieder geval extra maatregelen afgekondigd, liet minister Hugo de Jonge vanmiddag weten. -
Kabinetsval in cruciale coronafase, experts bezorgd: ‘slechtst mogelijke timing’
Met nog altijd forse besmettingscijfers, grote druk op de zorg en de dreiging van de Britse variant komt de kabinetsval op het ‘slechtst mogelijke moment’, meldt viroloog Marion Koopmans (Erasmus MC). Ook andere experts bekijken de ontwikkelingen rond het Binnenhof met argusogen: ,,Een kabinet van nationale eenheid is nodig.” -
Doortrekken Noord-Zuidlijn, meer waterstof en verduurzaming voedsel in de race voor miljarden
De projectvoorstellen vanuit het Nationaal Groeifonds, met een gezamenlijke waarde van 25,5 miljard euro, zijn vandaag gepresenteerd. Het gaat om plannen op het gebied van vernieuwing, onderzoek, kennisontwikkeling en verkeersprojecten.
-
VIDEO OMT-berekening: één op tien heeft nu Britse coronavariant, maatregelen tot de lente
Nederland zit mogelijk vast aan lockdown-maatregelen tot de lente of tot er genoeg mensen ingeënt zijn. Dat blijkt uit het nieuwe OMT-advies. De experts vinden dat extra actie nodig is nu de nieuwe Britse variant zich snel verspreidt en volgens prognoses in maart leidt tot een derde golf. Een avondklok of reisbeperkingen zijn nog opties. -
PREMIUM
Voorhoeve: Informatie Srebrenica ‘werd ons onthouden’ door landmachtleiding
Toen Joris Voorhoeve in oktober 1995 in de ministerraad stelde dat hij vond dat de VN en Dutchbat meer hadden kunnen doen om de val van Srebrenica te voorkomen, doelde hij op het versterken van de VN-vredesmacht in voormalig Joegoslavië. Dat zegt de oud-minister van Defensie in een toelichting op de vandaag openbaar gemaakte ministerraadnotulen. -
FvD-senator: ‘Baudet gelooft in complottheorieën over corona’
Nicki Pouw-Verweij, senator en nummer drie op de kandidatenlijst van Forum voor Democratie, luidt de noodklok over uitspraken en gedragingen van Thierry Baudet tijdens een partijdiner met de top-10 kandidaat-Kamerleden van afgelopen vrijdag. ,,Ik heb het idee dat Thierry in de afgelopen tijd geradicaliseerd is, en complottheorieën is gaan aanhangen”, verklaart Pouw-Verweij in een brandbrief aan een aantal leden van het partijbestuur.