Baudet wil repatriëring Nederlandse YouTubers na ‘ontzettend domme en baldadige’ inbraak Area 51

VIDEOThierry Baudet wil dat de Nederlandse YouTubers Govert Sweep (21) en Ties Granzier (20), die in de VS zijn vastgezet omdat ze het zwaar beveiligde Area 51 in Nevada hadden betreden, zo snel mogelijk naar Nederland worden gehaald. 

Quote

De actie van deze jongens is ontzettend dom, stupide en baldadig, maar ze waren niet van plan de VS te schaden

Thierry Baudet

,,De actie van deze jongens is ontzettend dom, stupide en baldadig’’, oordeelt Baudet. ,,Ze verdienen bestraffing, maar ze waren niet van plan om de VS te schaden.’’ De jongens riskeren zes maanden celstraf voor hun actie. ,,Nederland moet zich daarom inzetten om de jongens zo snel mogelijk naar Nederland te halen.’’

Baudet wil daarom ‘liefst vandaag’ nog in debat met de Tweede Kamer, maar daarvoor kreeg hij geen steun. VVD-Kamerlid Sven Koopmans wees erop dat het politiek maken van de kwestie juist de belangen van de jongens schaadt. Andere partijen herinnerden Baudet eraan dat de zaak vanmorgen ook aan de orde is gekomen tijdens de commissievergadering van Buitenlandse Zaken. ‘Daar kon de heer Baudet vanwege zijn drukke agenda niet bij zijn’, sneerde CDA-Kamerlid Martijn van Helvert, refererende aan de kritiek dat de FvD-voorman vaak afwezig zou zijn bij Kamerdebatten. Voorzitter Khadija Arib vroeg Helvert daarop te stoppen met dergelijke opmerkingen. 

‘Uitkijkplek’

De twee YouTubers werden gepakt bij hun poging en overgebracht naar het Nye County Detention Center op ongeveer honderd kilometer van Las Vegas. Het is streng verboden Area 51 zonder de juiste papieren in te gaan. Sweep en Granzier, waren naar eigen zeggen op zoek naar een ‘mooie uitkijkplek’ op het gebied, waarover al decennia lang geruchten gaan dat er vliegende schotels en aliens worden opgeslagen. ,,We waren niet van plan om het terrein te bestormen. We vertrekken de dag voor de bestorming’’, aldus Sweep vanuit zijn politiecel tegen de lokale zender KTNV

In de auto van de vloggers werden een paar camera's en een drone gevonden. Ook ontdekten de agenten opnames die al van het militaire terrein waren gemaakt. Die beelden zouden direct zijn verwijderd. De apparatuur is in beslag genomen. 

Volledig scherm
Govert Sweep in een facetimgesprek met de Amerikaanse media. © KTNV Las Vegas
Volledig scherm
Govert Sweep (21) en Ties Granzier (20) © Nye County Sheriff's Office
Volledig scherm
Thierry Baudet © ANP