Bestuur JFVD trekt zich tijdelijk terug na antisemitische berichten
Het bestuur van de jongerentak van Forum voor Democratie trekt zich tijdelijk terug. De JFVD raakte dit weekend in opspraak na de onthulling dat in appgroepen wederom antisemitische berichten werden gedeeld. Partijleider Thierry Baudet noemt de actie die de JFVD nu onderneemt ‘uitstekend’. ,,Direct doorpakken. Geen trial by media maar serieus bekijken hoe het zit en daarna conclusies trekken.”
Andere kopstukken van de partij, van senatoren tot Europarlementariërs, raadsleden en Statenleden, riepen eerder vandaag via Twitter op tot een ‘sanering’ van de politieke jongerenorganisatie. Zij vonden de eerste reactie van de JFvD van gisteravond niet ver genoeg gaan. Baudet sprak daarentegen van ‘uitstekend optreden’.
,,Onacceptabel dat mensen met dit soort denkbeelden in onze partij zitten en dat daar niet meteen keihard tegen wordt opgetreden”, aldus senator en raadslid Annabel Nanninga. Europarlementariër Rob Roos vond dat de JFvD moest worden ‘opgedoekt’. Aan die geluiden komt de partijtop, die vandaag in crisisachtige sfeer bijeen was in Amsterdam, niet tegemoet.
Uitlekken
Het bestuur van de JFVD heeft vandaag gesproken met de onderzoekscommissie die de jongerenpartij gisteravond instelde. Volgens een via Twitter verspreide verklaring besloten de bestuursleden daarna zelf ‘voor de duur van het onderzoek’ op te stappen om ‘elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen’. De commissie, bestaande uit partijkopstukken Paul Cliteur, Olaf Ephraim en Wybren van Haga moet kijken ‘hoe dit in de toekomst beter kan worden voorkomen’. Het is niet duidelijk of dat slaat op jongeren die dergelijke berichten delen of het uitlekken van die berichten.
Zaterdag schreef Het Parool op basis van screenshots van appberichten, Instagramposts en gesprekken met bronnen die anoniem willen blijven dat er binnen de JFVD antisemitische en homofobe berichten worden gedeeld. Zo werd een filmpje gedeeld met de lijfspreuk van de SS en werd bij een foto van het boek Der Untermensch gezegd dat het een ‘meesterwerk’ was. In het voorjaar schreef HP/De Tijd ook over extreemrechtse berichten in JFVD-appgroepjes. Vorige week werd bekend dat de JFVD vijf leden royeerde die deze berichten destijds aan de kaak stelden.
‘Lasterlijke’ verklaringen
Het partijbestuur is volgens de JFVD ‘geconsulteerd’ en ‘kan volledig met deze handelswijze instemmen’. In het bestuur van FVD zitten onder andere Baudet (voorzitter), Europarlementariër Rob Rooken en Ephraim (penningmeester). Kamerlid Theo Hiddema wil dat jongeren die extreemrechtse berichten hebben geplaatst ‘snel’ uit de partij hebben, zegt hij tegen de NOS. ,,Ik ken die kleuters niet. Weet niet wat voor infantiele kleuters daar rondlopen.”
Henk Otten, de na ruzie vertrokken mede-oprichter van Forum voor Democratie, stelt dat Baudet ‘dit monster willens en wetens’ heeft gecreëerd. Volgens Otten zit het ‘echte fascistische vergif’ in de Tweede Kamerfractie, waar Baudet en JFVD-voorzitter Freek Jansen zich na Ottens vertrek zouden hebben ‘omringd met radicale extremisten gerecruteerd uit de JFVD’.
Jansen, die op nummer 7 van de kandidatenlijst van Forum voor Democratie staat voor de verkiezingen van 17 maart, is ook omstreden. Hij zou de ontmoeting tussen Baudet en de Amerikaanse supremacist Jared Taylor en de extreemrechtse organisatie Erkenbrand hebben geregeld en had volgens een voormalig werkgever enorme belangstelling voor het Derde Rijk en Adolf Hitler. Jansen noemde dat ‘belachelijke’ en ‘lasterlijke’ verklaringen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
RIJKSVACCINATIEPROGRAMMA
Gratis griepprik voor mensen met longschade na covid, rotavaccin alleen tegen betaling
Na advies van de Gezondheidsraad kunnen ook mensen met longklachten na een corona-infectie, morbide obesitas en dementie voortaan een gratis griepprik krijgen. Het rotavaccin blijft alleen beschikbaar tegen betaling. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken? De Gelderlander zocht het uit. -
PREMIUM
Nazifoto’s geen bezwaar bij de jongeren van Forum voor Democratie
Als voorzitter van de FvD-jongerenafdeling liet Freek Jansen leden met homofobe en extreemrechtse ideeën blijven terwijl hij klokkenluiders royeerde. De jonge aanhang blijft extremistische ideeën verspreiden.
-
Onenigheid binnen FvD over aanpak jongerentak: van ‘uitstekend optreden’ tot ‘too little, too late’
Forum voor Democratie-senator en raadslid Annabel Nanninga wil een volledige sanering van de jongerentak van haar partij. Zij noemt de reactie van de JFvD op de onthulling dat in appgroepen van de jongerenafdeling antisemitische en homofobe berichten worden gedeeld ‘too little, too late’. Partijleider Thierry Baudet vond het juist een ‘uitstekend optreden’. Verschillende partijprominenten scharen zich via Twitter echter achter Nanninga. -
Rijkswaterstaat schikt geschil Afsluitdijk voor 238 miljoen euro
Rijkswaterstaat betaalt het consortium Levvel 238 miljoen euro vergoeding voor extra werkzaamheden aan de Afsluitdijk. Die waren nodig omdat Rijkswaterstaat verkeerde informatie had aangeleverd. Daarmee is het geschil dat is ontstaan over het extra werk grotendeels opgelost, meldt minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. -
Stikstoffabriek nog later klaar, gevolgen voor gaswinning onzeker
De bouw van een stikstofinstallatie in Zuidbroek, waar buitenlands gas geschikt gemaakt gaat worden voor gebruik in Nederlandse huishoudens, heeft verdere vertraging opgelopen. Dat meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) aan de Tweede Kamer.