Bijna 5 jaar na referendum wil kabinet geheime diensten toch sleepnet geven
Het kabinet wil geheime diensten AIVD en MIVD meer bevoegdheden geven bij het aftappen van het internet. Het lijkt er sterk op dat de ‘sleepnet-methode’ die de Tweede Kamer juist niet wilde, straks alsnog vaker kan worden toegepast.
De geheime diensten claimen dat de nieuwe wetten nodig zijn om cyberaanvallen van bijvoorbeeld Rusland en China af te slaan. De diensten voelden zich afgeremd door de toezichthouder, die eigenlijk vond dat er alleen ‘gericht’ op doelwitten mag worden opgetreden. En dus niet via grootschalige ‘kabelinterceptie’, ofwel de sleepmethode, door grote hoeveelheden data door te speuren. De diensten willen daar straks meer ruimte bij krijgen.
Nu nog mogen geheime diensten bepaalde operaties tegen hackers en analyse van data alleen uitvoeren als daar vooraf toestemming voor is gegeven door een speciale commissie, de TIB. Die toetsing ‘verschuift’ nu naar ‘tijdens en achteraf’ door de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CTIVD). Deze commissie kan ‘een operatie per direct stopzetten’ en bevelen dat de informatie die al is opgehaald ‘wordt vernietigd’, schrijft het kabinet. Volgens de regering blijft het toezicht ‘op niveau’.
Toch is er scepsis over dit plan, want de TIB weigerde eigenlijk altijd toestemming voor ‘ongerichte’ vergaring en analyse van gegevens. De AIVD en MIVD lijken hun geluk in de toekomst te willen beproeven bij de andere commissie, de CTIVD.
Dat zou kunnen betekenen dat de diensten in de toekomst gemakkelijker kunnen grazen in grote hoeveelheden data, om bijvoorbeeld te zoeken naar patronen en verbanden in telefoon- en onlineverkeer. Het gaat dan om zoekvragen als wie er belt of mailt met wie en of er sprake is van een netwerk. Daar zijn algoritmes voor, die diensten straks al zouden mogen inzetten zonder vooraf toestemming te vragen. Hooguit kunnen ze dan worden teruggefloten bij deze zogeheten geautomatiseerde data-analyse (GDA).
Bovendien wordt het straks mogelijk voor diensten om in bepaalde gevallen ongericht mee te luisteren en mee te kijken als zij een dreiging vermoeden. Bijvoorbeeld bij snapshotting, waarbij een puur uur heel veel dataverkeer wordt onderschept. De Tweede Kamer moet hier nog wel akkoord mee gaan.
De wetsvoorstellen borduren daarmee voort op de Inlichtingenwet uit 2017, waarbij nu juist werd gezegd dat AIVD en MIVD geen ruimere bevoegdheden zouden krijgen. Toch lijkt de wet een tussenstap te zijn geweest naar de voorstellen die nu worden gedaan. En daarmee naar de ‘sleepwet’ die Nederland destijds, in 2017, eigenlijk niet wilde.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMcharmeoffensief
Slaan PvdA en GroenLinks handen ineen? Nu het slecht gaat, wil links wél graag samenwerken
Een fusie tussen PvdA en GroenLinks lijkt aanstaande. Maar eerst willen de partijen in de senaat uitproberen of samenwerken lukt. Een charmeoffensief moet twijfelaars over de streep trekken. -
PREMIUM
Surfgedrag burgers kan door inlichtingendiensten straks mogelijk op grote schaal worden afgetapt
Door een nieuwe wet kunnen geheime diensten AIVD en MIVD straks mogelijk vaker ‘ongericht’ het internet aftappen. Dat ligt gevoelig: het deel van de sleepwet dat Nederland niet wilde lijkt nu alsnog een feit te worden. -
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Minister en Tweede Kamer willen meer aandacht voor Holocaust op school
Scholen moeten meer aandacht geven aan de Holocaust. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat na onderzoek waaruit blijkt dat bijna een kwart van de Nederlandse jongeren twijfelt aan de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Minister Wiersma (Onderwijs) wil ‘steviger inzet'.
-
Fractievoorzitter Heerma op partijcongres CDA: politiek heeft te lang weggekeken
De politiek heeft te lang weggekeken, zei CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma zaterdag op het CDA-partijcongres in Amersfoort. De verschillen in Nederland zijn ‘gaan knellen’ en de sluimerende onvrede wordt steeds zichtbaarder. Politieke partijen moeten volgens Heerma daarom met ideeën komen en niet met ‘zure tweets’. -
-
-
PREMIUMMet video
Rusland moet ter verantwoording worden geroepen in Den Haag, maar hoe?
Ineens zou Den Haag een tribunaal krijgen waarin oorlogsmisdaden in Oekraïne worden vervolgd. Nou, het blijkt geen tribunaal en het gaat ook niet over oorlogsmisdaden. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.