In mei 2020 is Ahoy Rotterdam de locatie voor het Songfestival.
Volledig scherm
In mei 2020 is Ahoy Rotterdam de locatie voor het Songfestival. © Robin Utrecht

CDA en ChristenUnie: Geef Songfestivalvrijwilliger onkostenvergoeding

De vrijwilligers die de Nederlandse Publieke Omroep volgend jaar rond het Eurovisie Songfestival inzet, moeten een onkostenvergoeding krijgen. Dat vinden regeringspartijen CDA en ChristenUnie. Zij vinden het ‘niet uit te leggen’ dat die hun reiskosten zelf moeten betalen.

De Kamerleden Harry van der Molen, Maurits von Martels (CDA) en Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) vinden dat verantwoordelijk minister Arie Slob (Media) een reiskostenvergoeding kan afdwingen bij de NPO nu hij uit reclame-inkomsten 12,4 miljoen euro beschikbaar gesteld heeft voor de organisatie van het liedjesfestijn.

Toen Slob vorige week de bijdrage aankondigde, stelde hij al in gesprek te gaan met de NPO om ook scholieren en mensen met een beperking bij het Songfestival te betrekken. In dat gesprek, zo vinden de Kamerleden, moet de ChristenUnie-bewindsman ook een onkostenvergoeding regelen. ,,Het is van belang om vrijwilligerswerk te waarderen, te stimuleren en ondersteunen", schrijven de drie Kamerleden in Kamervragen aan Slob.

Fulltime beschikbaar

De NPO heeft 600 vrijwilligers nodig rond het Songfestival, die zich bijna drie weken lang fulltime beschikbaar moeten houden en meerdere talen moeten spreken, maar geen treinkaartjes of autokilometers vergoed krijgen. Daardoor laten potentiële vrijwilligers zich overigens niet afschrikken; de aanmeldingen stromen binnen bij de NPO.

De 650 vrijwilligers die gaststad Rotterdam los van de NPO-vrijwilligers nodig heeft, krijgen mogelijk wél hun reiskosten vergoed. Ook daar zijn meer aanmeldingen dan er plekken zijn