CDA en ChristenUnie: geen radar in Herwijnen, kabinet moet andere locatie zoeken
De nieuwe militaire radar mag van CDA en ChristenUnie niet in Herwijnen verrijzen. De regeringspartijen vinden dat Defensie op zoek moet naar een andere locatie. Daarmee keert de helft van de coalitie zich tegen het kabinet, dat Herwijnen ziet als enige geschikte plek.
Delen per e-mail
Waar de radar dan wél moet komen, zeggen de Kamerleden niet. ,,We hebben eerder via moties voorwaarden gesteld aan de plaatsing van de radar in Herwijnen”, zegt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. ,,Ik zie nog niet dat er aan die voorwaarden wordt voldaan.”
Zo riep hij samen met CDA en D66 het kabinet in juni nog op door te gaan met de zoektocht naar alternatieve locaties. ,,Die locaties zijn ook wel aangedragen, maar Defensie wil die vanwege de tijdsdruk niet verder onderzoeken”, zegt CDA’er Martijn van Helvert. ,,Dat moet wel gebeuren.” Het duo dient daarvoor vandaag een motie in.
Geen trek
Duidelijk is dat de twee gemeenten waar eventueel geschikte locaties zijn, Molenlanden en Vijfheerenlanden, geen trek hebben in een radar op hun grondgebied. Molenlanden heeft zelfs officieel aan Defensie gevraagd de weilanden binnen hun gemeentegrenzen niet meer te noemen als alternatieve locaties. Toch is dat volgens Van Helvert ‘niet het criterium’. ,,Dan kun je de radar nergens neerzetten.”
Ook de gemeente West Betuwe, waar Herwijnen onder valt, werkt niet mee aan de bouw van het apparaat. Inwoners maken zich zorgen over de gezondheidseffecten van de radar, die dicht bij het dorp moet verrijzen, vooral omdat er al een KNMI-radar in Herwijnen staat.
,,Sinds de jaren zeventig is daar al cumulatief langdurige straling. Volgens de Gezondheidsraad heeft die straling de potentie de gezondheid te schaden. Dan moeten we dat daar gewoon niet doen”, vindt Van Helvert. ,,In andere gemeentes speelt dat probleem niet.” Deskundigen hielden de Tweede Kamer in september voor dat de radar vanwege de straling op een ‘zéér afgelegen plek’ gebouwd moet worden.
Nationale veiligheid
Defensie heeft haast met de bouw van de nieuwe radar. De oude radar in Nieuw-Milligen stamt uit de jaren zeventig en zou regelmatig uitvallen. Omdat volgens staatssecretaris Barbara Visser van Defensie de nationale veiligheid in het geding is, zet zij de bouw in Herwijnen door. Daar heeft het ministerie de grond al in bezit.
Volgens CDA en ChristenUnie kan de nieuwe radar ook tijdelijk op de huidige plek in Nieuw-Milligen worden neergezet of op een boot. Van Helvert: ,,Die is makkelijk te monteren. De sokkel bouwen is meer werk.”
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video Kabinet wil avondklok als Kamer instemt, per direct nog maximaal één persoon op bezoek
Het kabinet wil de coronamaatregelen weer verzwaren. Het komt nu met een avondklok en strengere regels rond reizen en visite thuis. Die avondklok zou mogelijk op zaterdag al ingaan en lopen van 20.30 uur tot 04.30 uur. Winkels, ook supermarkten, moeten dicht om 20.15 uur. -
CDA verwerpt vuurwerkverbod, Hoekstra lijsttrekker
Het CDA blijft tegen een algeheel vuurwerkverbod. De leden stemden vanochtend tegen een voorstel om de verkoop van consumentenverkoop te verbieden. Tegelijkertijd werd Wopke Hoekstra door de leden bekrachtigd als nieuwe lijsttrekker. -
PREMIUM
Defensie wil ondanks weerstand snel nieuwe radar, beveiliging van luchtruim is in het geding
Defensie wil een nieuwe radar – en snel een beetje. Het bewaken en beveiligen van het luchtruim is in het geding. De radar in het noorden van het land is vervangen maar nog niet opgeleverd en de radar op de Veluwe valt regelmatig uit. ,,We hebben nu een gevaarlijke situatie.” -
GroenLinks-leider Klaver wil ‘progressieve alliantie’ met PvdA, SP en D66
GroenLinks-leider Jesse Klaver wil dat zijn partij niet alleen met de PvdA, maar ook met SP en D66 een ‘progressieve alliantie’ sluit. De vier zouden moeten afspreken elkaar niet aan te vallen in de verkiezingscampagne en samen op te trekken ‘tegen rechts’. ,,En vooral: elkaar vasthouden bij de formatie. Dan krijgen we het meest progressieve kabinet van deze eeuw.” -
Kabinet stapt eensgezind op: 'We moesten een daad stellen’
Het kabinet stapt op vanwege de toeslagenaffaire en zal demissionair verder gaan. De coalitie neemt gezamenlijk de politieke verantwoordelijkheid voor het drama waarbij duizenden ouders gedupeerd zijn. De aanpak van de coronacrisis moet wel gewoon doorgaan, vinden de ministers.
-
PREMIUM
INTERVIEW Ploumen wil PvdA behoeden voor nieuwe nederlaag: ‘Ik ga voor dubbele getallen’
In nog geen twee maanden tot de Tweede Kamerverkiezingen moet Lilianne Ploumen (58) de harten van PvdA-kiezers heroveren. Haar partij staat op een schamele tien zetels in de peilingen. ,,Ik ga voor dubbele getallen.’’ -
video Miljarden extra coronahulp voor bedrijven
Het kabinet trekt 7,6 miljard euro extra uit om bedrijven door de coronacrisis te helpen en zo veel mogelijk banen te redden. Nu het vaccineren is gestart en het einde van de pandemie in zicht komt, hoopt het kabinet zo te voorkomen dat bedrijven alsnog omvallen. -
PREMIUM
reconstructie Het einde van Rutte III: een onvermijdelijke val in slow motion
Op kousenvoeten diende de val van het kabinet zich aan. Niemand wilde ruzie. Al was daar wel een draai van Rutte voor nodig.