Volledig scherm
© ANP/Robin van Lonkhuijsen

Centrale eindexamens gaan niet door

De centrale eindexamens gaan niet door. Scholen mogen op basis van de schoolexamens bepalen of leerlingen zakken of slagen. Die tellen normaal gesproken voor de helft mee voor het eindcijfer.

Dat heeft het kabinet na overleg met het onderwijsveld vandaag besloten. De schoolexamens stonden op losse schroeven nadat vorige week werd besloten dat de scholen in elk geval tot 6 april dicht zouden gaan. Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs had al eerder gezegd dat hij later een besluit zou nemen over de eindexamens.

Om toch te proberen alle eindexamenkandidaten hun eindexamen te laten maken, besloot Slob vorige week dat scholen wel door konden gaan met het afnemen van de schoolexamens, de toetsen die gemaakt moeten worden om deel te kunnen nemen aan het eindexamen. Middelbare scholen moesten dan wel aan de strenge RIVM-richtlijnen voldoen. Scholieren moesten bijvoorbeeld 1,5 meter afstand houden. Volgens scholierenbelangengroep LAKS werden de regels niet op elke school nageleefd.

De schoolexamens waren op veel scholen gisteren juist weer begonnen toen het kabinet gisteravond bekend maakte alle samenkomsten te verbieden – ook van minder dan 100 personen. In het onderwijs ontstond grote onrust: een examen was toch ook een samenkomst? Hoe konden die nu nog doorgaan?

De middelbare scholenkoepel VO-raad adviseerde hun leden gisteravond laat de schoolexamens te staken tot er duidelijkheid kwam uit Den Haag. Verschillende middelbare scholen stuurde hun leerlingen gisteravond laat de mededeling dat de toetsen van vandaag niet doorgingen. Van die schoolexamens is 80 procent al gemaakt, maar de laatste ronde stond op het punt van beginnen toen de scholen hun deuren dichtdeden. Hoe het kabinet omgaat met eventuele niet-complete schoolexamens is bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend.