Veel bouwprojecten liggen stil door het afgeschoten stikstofbeleid en de strenge PFAS-norm
Volledig scherm
Veel bouwprojecten liggen stil door het afgeschoten stikstofbeleid en de strenge PFAS-norm © ANP XTRA

Coalitie: vangnet voor bouwbedrijven getroffen door stikstof en PFAS

De regeringspartijen werken aan een noodplan voor de bouwsector. Volgens meerdere Haagse ingewijden gaat het om een financieel vangnet van tientallen tot enkele honderden miljoenen euro‘s. 

Dat geld moet bijvoorbeeld worden ingezet als bedrijven dreigen om te vallen doordat opdrachten stilliggen. Zij kunnen dan tijdelijk werktijdverkorting aanvragen voor hun medewerkers. Bedrijven die wél zicht hebben op opdrachten, maar geen geld meer in kas hebben voor bijvoorbeeld voorraden, krijgen een overbruggingskrediet.

De leiders van het kabinet hebben maandag al hun fiat gegeven. Een betrokken Kamerlid benadrukt echter dat het vangnet pas ingaat als de problemen door het afgeschoten stikstofbeleid en de strenge PFAS-norm niet binnen een paar weken worden opgelost.

Niemand in de steek laten 

,,De komende tijd moet blijken hoeveel bedrijven het hoofd niet boven water kunnen houden", aldus een andere ingewijde. ,,Dat is nu nog helemaal niet zeker. Maar we wilden de bouwsector niet in de steek laten.”  

Dinsdagmorgen kondigde staatssecretaris Van Veldhoven (Milieu) al via deze krant aan dat ze de strikte norm voor kunstmatige chemische stoffen (PFAS) eind dit jaar al wil verruimen, onder druk van de Tweede Kamer. Voor de stikstofproblemen heeft haar collega op Landbouw (minister Schouten) nog geen werkbare oplossing gevonden.

Woensdag gaat de bouwsector naar het Malieveld om te protesteren over de vastgelopen markt.

De werkgevers (VNO-NCW en MKB Nederland) laten weten dat een goed vangnet altijd welkom is. ,,Maar het blijft een doekje voor het bloeden, terwijl het bloeden zelf niet wordt gestelpt; mensen blijven werkloos als ze dat door deze problemen worden. Wij willen voorkómen dat mensen hun baan kwijt raken en willen dat bedrijven snel weer aan de slag kunnen.”