Wybren van Haga
Volledig scherm
Wybren van Haga © ANP

D66 trekt eigen plan na 'rabiate uitspraken' VVD'er Van Haga

Weer krijgt de VVD een tik op de vingers van een coalitiepartner. D66 trekt zijn handen af van een plan voor geboortebeperking dat de partij vanavond samen met de liberalen wilde indienen. In plaats daarvan komen D66 en een andere regeringspartij, het CDA, met een ander plan.

Quote

Ik heb met Van Haga gebeld. ‘Wybren, we zouden het toch samen doen?’ Maar ’s middags op de radio en ’s avonds bij Pauw zei hij het wéér

Achraf Bouali, D66

Bron van de onenigheid in de coalitie is een plan om 10 miljoen euro vrij te maken voor anticonceptie in ontwikkelingslanden. Dat plan werd aanvankelijk gebracht als een gezamenlijk initiatief van VVD en D66, maar D66-Kamerlid Achraf Bouali schrok van de ‘rabiate uitspraken’ van zijn collega, VVD’er Wybren van Haga. Die stelde dat anticonceptie meer ‘rendement’ oplevert dan investeringen in de bestrijding van honger, ziekten en gebrek aan scholing. ,,Absoluut onacceptabel’’, oordeelt Bouali.

Toen Van Haga het voorstel met Bouali besprak, klonk dat nog goed. Maar Bouali werd onaangenaam verrast door uitspraken van Van Haga in de Telegraaf op maandagochtend. ,,Eerst geboortebeperking, dan vaccineren, dan honger bestrijden, dan de rest’’, zei hij in die krant. Bouali: ,,Toen heb ik met Van Haga gebeld. ‘Wybren, we zouden het toch samen doen?’ Maar ’s middags op de radio en ’s avonds bij Pauw zei hij het wéér.’’

De lezing van Van Haga over anticonceptie is ‘niet mijn lezing’, zegt de D66’er. ,,Voor mij gaat het om de keuze van vrouwen – een keuze die veel vrouwen in ontwikkelingslanden nu niet eens hebben – en niet om bevolkingsexplosies te voorkomen. Het mag ook niet ten koste gaan van geld voor vaccinaties en onderwijs.’’

Eigen plan

Nu komt Bouali met zijn eigen plan, en wordt daardoor gesteund door het CDA. Het amendement van Van Haga is door zijn uitspraken ‘besmet geraakt’, stelt CDA-Kamerlid Anne Kuik. ,,Toen ik Pauw terugkeek, dacht ik: dit is niet het verhaal van het CDA. Het staat echt haaks op hoe wij hier tegenaan kijken.’’ D66 en CDA willen ook 10 miljoen euro vrijmaken, maar met de uitleg dat het geld bedoeld is ‘voor toegang tot en voorlichting over anticonceptie in ontwikkelingslanden’.

Van Haga stelt dat alle partijen hetzelfde doel voor ogen hebben. ,,De keuzevrijheid die wij hier hebben, willen we daar ook.’’ De VVD’er benadrukt dat Bouali zelf naar hem toekwam omdat hij diens amendement wilde steunen.

Vorige week haalde de VVD zich ook al de woede van de coalitiepartners om de hals door met een plan te komen om het laatste woord over asielzaken niet langer aan de staatssecretaris van Justitie te laten. CDA, D66 en ChristenUnie kwamen vervolgens met een voorstel om de bevoegdheden van de staatssecretaris juist uit te breiden.