Volledig scherm
Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming © ANP

Dekker: andere landen via Interpol waarschuwen voor Nederlandse pedo's

Minister Dekker zoekt uit of Nederland andere landen op de hoogte kan brengen van de aanwezigheid veroordeelde zedendelinquenten binnen hun landsgrenzen. De VVD-minister voor Rechtsbescherming overweegt daarvoor de diensten van Interpol te gebruiken.

Dat zei hij vandaag in de Tweede Kamer. Voor de zomer wil hij de Kamer informeren over de mogelijkheden.

Volledig scherm
Attje Kuiken (PvdA). © ANP

Aanleiding is de zaak Hans V. Die werd in de jaren 90 in Nederland twee keer veroordeeld voor ernstige kindermisbruikzaken. Daarna emigreerde hij naar Kenia. Daar opende hij een weeshuis in hoofdstad Nairobi. V. wordt er van verdacht dat hij meisjes die in het internaat woonden misbruikt heeft. Het is al de tweede keer dat hij in Kenia voor de rechter moet verschijnen voor kindermisbruik.

De Tweede Kamer zit in zijn maag met de zaak, en wil voorkomen dat iets vergelijkbaars plaatsvindt met andere veroordeelde zedendelinquenten. Attje Kuiken (PvdA) stelde de kwestie aan de orde, met steun van andere partijen. Dekker zegde toe de mogelijkheden te onderzoeken. Hij zal daarbij ook kijken naar oude zaken, met veroordeelden die mogelijk al lang geleden naar het buitenland zijn geëmigreerd.

Green notice

Dekker wees op de zogenaamde ‘green notices’ van Interpol als optie om andere landen te informeren over verdachte personen. Dat zijn een soort waarschuwingsberichten. Nederland heeft al de mogelijkheid om dit soort berichten te versturen. Een woordvoerder van het Landelijk Parket wil niet zeggen of dit ook gebeurt.

Overigens heeft Nederland in een aantal landen die bekend staan als populaire bestemmingen voor sekstoeristen, Thailand bijvoorbeeld, al zogenaamde liaisonofficieren zitten. Zij moeten die landen helpen het sekstoerisme terug te dringen.

  1. Vooral rechts Nederland twittert nog altijd driftig over Volkert van der Graaf
    PREMIUM

    Vooral rechts Nederland twittert nog altijd driftig over Volkert van der Graaf

    ‘Vandaag wordt Pim Fortuyn geen 70. Vandaag loopt Volkert van der Graaf op kosten van de belastingbetaler zijn rondjes hard’ en ‘Met Volkert, weet jij waar Thierry woont #D66 #Ollongren’. Het is een kleine greep uit de tweets die het afgelopen jaar zijn verstuurd over Volkert van der Graaf. Zeventien jaar na de moord is de bekendste moordenaar van Nederland nog steeds een gevoelig en veelbesproken onderwerp.