Volledig scherm
Martin van Rooijen (50Plus) en Henk Krol tijdens het debat over de afschaffing van de wet-Hillen. © ANP

Dolblije Henk Krol over referendum aflosboete: 'We gaan het redden!'

50Plus heeft genoeg handtekeningen binnen voor de eerste stap naar een raadgevend referendum over de afschaffing van de wet-Hillen. Dat zegt partijleider Henk Krol, die dolblij is met alle steun: ,,Dit is echt geweldig, mensen staan letterlijk in de rij."

Quote

Mensen komen naar je toe, rukken het formulier uit je handen en zetten hun handteke­ning. Ze zijn echt boos

Henk Krol

De partij is fel tegenstander van de zogenoemde 'aflosboete' voor huisbezitters, en wil een referendum over de kwestie. Voor de eerste fase van de aanvraag zijn 10.000 handtekeningen nodig. ,,We zitten op dit moment op 8.800, maar daar komen nog de handtekeningen van het partijbureau bij en handtekeningen uit Amsterdam, Den Haag en Rotterdam", zegt Krol. ,,Bovendien heb ik van de Kiesraad begrepen dat zij ook al duizenden steunbetuigingen binnen hebben. Dus ik maak me niet meer zo'n zorgen." Uiteindelijk moeten 300.000 geldige handtekeningen worden verzameld om daadwerkelijk een referendum te kunnen houden.

Krol stond de afgelopen dagen op de Seniorenbeurs om de laatste krabbels binnen te halen. Vandaag is de laatste dag, maar met het doel binnen handbereik is de animo niet minder geworden. ,,We hoeven niemand te vragen: wilt u tekenen? Nee, mensen komen naar je toe, rukken het formulier uit je handen en zetten hun handtekening. Ze zijn echt boos."

Zorgen

Helemaal gerust over de afloop van het referendum is de 50Plus-voorman nog niet. ,,Je hebt nog kans dat de regering met terugwerkende kracht de wet-Hillen alsnog de nek om wil draaien, terwijl de referendumaanvraag nog loopt. Dat zou heel onverstandig zijn van het kabinet, want dan weten mensen wel wat ze tijdens de gemeenteraadsverkiezingen moeten doen." Er zijn volgens hem 'signalen' die daar op duiden. 

GeenPeil, dat betrokken was bij het referendum over het handelsverdrag met Oekraïne, helpt mee door hun online applicatie beschikbaar te stellen. Krol: ,,Dan kunnen mensen ook digitaal meedoen, dus dan gaat het pas echt hard." Hij gaat samen met Tweede Kamerlid Martin van Rooijen de binnengekomen handtekeningen op 18 januari zelf overhandigen bij de Kiesraad in Heerlen. Althans, als zijn gezondheid het toelaat: ,,Ik ben ondertussen snipverkouden geworden, dat krijg je op een beurs. Maar ik heb het er graag voor over."

Voordeel

In de wet-Hillen is een belastingvoordeel geregeld voor huiseigenaren die hun hypotheek (grotendeels) hebben afgelost. Een meerderheid in de Eerste Kamer en Tweede Kamer heeft met de afschaffing ingestemd. Om de gevolgen te verzachten, gebeurt dit niet van de ene op de andere dag, maar in dertig jaar tijd.

Volgens 50Plus is er echter breed verzet tegen de afschaffing. Zo hielden veel mensen in hun plannen rekening met het belastingvoordeel. 'Eerst worden mensen jarenlang door de overheid gestimuleerd om zoveel mogelijk af te lossen. Als ze dat gedaan hebben, presenteer je ze de rekening. Dat voelt als een mes in de rug!' aldus de partij op de website stopaflosboete.nl

De deadline voor de handtekeningen is morgen. De Kiesraad komt vervolgens twee weken later met een definitieve telling. 

Henk Krol on Twitter

En weer is de stapel handtekeningen tegen de aflosboete fors gegroeid. Mede dankzij KBO Brabant en de Senioren Expo in Veldhoven. We hebben nog 2 dagen en gaan het redden! Doe mee, kijk op https://t.co/OmSoDMMF9d (vraag en antwoord 10.