Volledig scherm
SP'er Emile Roemer bij zijn afscheid als Tweede Kamerlid in januari van dit jaar. © ANP

Emile Roemer waarnemend burgemeester van Heerlen

UpdateEmile Roemer wordt waarnemend burgemeester van het Limburgse Heerlen. De voormalig SP-leider vervangt vanaf vrijdag burgemeester Ralf Krewinkel die door ziekte van zijn zoontje het burgemeesterschap niet kan uitoefenen. 

De fractievoorzitters van de gemeenteraad van Heerlen zijn vanavond van de aanstelling van Roemer op de hoogte gesteld. Het oud-Kamerlid is volgens de Limburgse gouverneur Theo Bovens een zeer ervaren bestuurder en politicus. ,,Hij is goed bekend met de gemeente Heerlen en beschikt over een groot bindend vermogen'', aldus de provincie Limburg in een verklaring.

Burgermeester Krewinkel meldde zich onlangs voor onbepaalde tijd ziek in verband met de ziekte van zijn zoontje. 

Gistermiddag overlegde gouverneur Theo Bovens al met de fractieleiders van de Limburgse gemeente. Hij drong toen aan op een waarnemend burgemeester voor Heerlen, liefst een die voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart zitting zou nemen.

Verkiezingen

Bovens wilde gisteren tegenover De Limburger niets kwijt over kandidaten die hij op het oog heeft. De fractieleiders hebben zich tijdens het overleg verplicht te zwijgen. ,,Aan het eind van de week moet duidelijk zijn wie waarnemend burgemeester wordt in Heerlen'', aldus de gouverneur gisteren. ,,Het is mijns inziens noodzakelijk iemand te benoemen vóór de gemeenteraadsverkiezingen. Er is dan veel werk te doen dat je niet door een loco moet laten doen. Denk aan het beëdigen van de nieuwe gemeenteraad.''

Met Roemer krijgt de gemeente de eerste SP-burgemeester van Nederland.

Afscheid Tweede Kamer

Roemer maakte in december bekend op te stappen als leider van de SP. Lilian Marijnissen nam het partijleiderschap van hem over. Roemer verkeerde daarvoor al langere tijd in een lastige positie. Hij wist drie verkiezingen op rij niet boven de 15 zetels uit te komen en zijn partij stond er in de peilingen niet rooskleurig voor. Ook intern was er veel kritiek op de SP-top.

De politicus werd in 1980 lid van de SP, waarna hij tot 2007 aan de slag ging als voorzitter van de afdeling Boxmeer. Daarna ging hij de Kamer in als woordvoerder Verkeer en Waterstaat. Hij werd in 2010 fractievoorzitter nadat Agnes Kant opstapte. Tijdens de verkiezingen in juni van dat jaar behaalde de SP 15 zetels, een verlies van 10 ten opzichte van vier jaar eerder. Rond zijn afscheid medio januari van de Tweede Kamer liet Roemer al weten een burgemeesterschap in de toekomst niet uit te sluiten.