Volledig scherm
De energienota gaat voor alle huishoudens komend jaar met vijf tientjes omhoog. © robin utrecht

Energiebelasting toch omhoog: coalitie wijst plan GroenLinks af

De energienota gaat komend jaar voor alle huishoudens met 51 euro omhoog. Een voorstel van GroenLinks om lagere inkomens te ontzien en grootverbruikers extra te belasten is door de coalitie van de hand gewezen.

Haagse bronnen melden dat de poging om een compromis te sluiten is stukgelopen omdat regeringspartij VVD niet bereid is bedrijven voor ruim 400 miljoen euro extra te belasten. De liberalen stonden er naar verluidt op dat de rekening ook bij burgers zou worden neergelegd, maar daar voelde GroenLinks niet voor omdat daardoor laagste inkomens alsnog geraakt zouden worden.

Afgeketst

De mislukte poging er samen uit te komen is een streep door de rekening van de coalitie. Die had zich erop verheugd dat GroenLinks alsnog zou kunnen instemmen met een cruciaal onderdeel van het zogeheten belastingplan, waarin alle fiscale wijzigingen voor komend jaar zijn gebundeld. Een van die onderdelen is de verhoging van het lage btw-tarief. Nu de deal met GroenLinks is afgeketst, lijkt de btw-verhoging met slechts met een minimale meerderheid door de Tweede Kamer geloodst te zullen worden.

GroenLinks is net als de andere linkse oppositiepartijen principieel tegen verhoging van het btw-tarief. Maar GroenLinks-Kamerlid Bart Snels zei gisteren dat zijn fractie toch te verleiden zou zijn tot een ‘ja’-stem, als de coalitie hem zou helpen de verhoging van de energienota voor huishoudens ongedaan te maken.

De voorgestelde ruil leidde tot verontwaardigde reacties bij SP en PvdA, die sowieso tegen de btw-verhoging zullen stemmen. Snels zei echter met zijn tegenvoorstel een andere afweging te maken. ,,Het is socialer en groener. Dat is mijn fractie veel waard.”

Volledig scherm
Kamerlid Bart Snels (GroenLinks). © ANP