Volledig scherm
© ANP

Er staat weer meer op het spel: hogere opkomst?

De opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen van vandaag kan wel eens hoger uitvallen dan vier jaar geleden. De coalitiepartijen in de Eerste Kamer lopen het risico hun meerderheid te verliezen. De verwachting is dat hierdoor meer mensen een gang naar de stembus maken.

Volgens onderzoeksbureau Kantar Public zegt ongeveer 70 procent van de Nederlanders vandaag zeker of waarschijnlijk te gaan stemmen. Hoewel een deel van die mensen niet naar het stembureau gaat, zou het opkomstpercentage van de Provinciale Statenverkiezingen in 2015 (47,8 procent) overtroffen kunnen worden.

Acht jaar geleden, in 2011, ging 55,9 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus. Dat was een uitschieter; toen stond, net zoals nu, de meerderheid van de regeringspartijen in de senaat op het spel. Oppositiepartijen benadrukken dat de verkiezingen van vandaag een mogelijkheid zijn om het de regering lastig te maken.

Belangrijk

Volgens Kantar Public vinden vooral hogeropgeleiden het belangrijk om te stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Slechts iets meer dan de helft van de lageropgeleiden overweegt naar de stembus te gaan.

Traditioneel is de opkomst bij de provinciale verkiezingen laag; de animo voor Tweede Kamerverkiezingen is altijd veel groter. Bij de laatste Kamerverkiezingen in 2017 ging maar liefst 81,9 procent van de kiesgerechtigden stemmen.

Lokken

Het ministerie van Binnenlandse Zaken probeert met de campagne 'Elke stem telt' meer mensen naar de stembus te lokken. Zo plaatst Facebook vandaag een herinnering op de tijdlijn van alle Nederlanders van 18 jaar en ouder met een link naar een website waarop alle stemlokalen worden genoemd.

Ook zet zoeksite Google vandaag een aangepast logo op de homepage om mensen te herinneren aan de verkiezingen.

Volledig scherm
Volledig scherm