Europarlement wil actie tegen marteling aan EU-buitengrenzen
Europa mag niet langer toestaan dat kinderen doodvriezen aan zijn buitengrenzen, vrouwen en kinderen in gammele bootjes terug de zee in worden geduwd naar Turkije of door de Libische kustwacht met Europees geld naar strafkampen worden afgevoerd. Een ruime meerderheid van het Europese Parlement wil dat Brussel daar nu snel en stevig tegen optreedt.
Geweldsmisbruik en andere mensenrechtenschendingen aan de Europese buitengrenzen komen steeds vaker voor, aldus het Parlement, al dan niet begaan door of met steun van Europese en nationale grenswachten. Eurocommissaris Ylva Johansson van Migratie heeft Kroatië, Griekenland en Roemenië onderzoeken gevraagd na beschuldigingen van zogeheten pushbacks aan hun buitengrenzen, maar volgens diverse Parlementsleden zijn ze al lang een gangbare praktijk in meer lidstaten.
,,Ook in Polen worden migranten geslagen, mishandeld, uitgehongerd, met gloeiende staven bewerkt en in de rivier gegooid”, aldus de Duitse Cornelia Ernst. ,,We hebben de vorige eeuw zelf tweemaal meegemaakt hoe het is om nergens heen te kunnen, maar wij laten nu miljoenen mensen in de steek.” Johansson veroordeelt de pushbacks, die volgens Europees en internationaal recht illegaal zijn, maar treedt er vooralsnog niet tegen op.
Vlucht naar Europa
Onder meer Sophie in ’t Veld (D66) en Tineke Strik (GroenLinks) drongen er vanavond op aan dat zij lidstaten die pushbacks toestaan of faciliteren zonder pardon voor de rechter sleept. Het Parlement stemt morgen over de bevriezing van een flink deel (90 miljoen of 12 procent) van de begroting van grensbewakingsdienst Frontex, die er door ngo’s gedocumenteerd (want met film) van wordt beschuldigd aan pushbacks mee te werken.
Vandaag trokken twee Nederlandse advocaten naar het Hof in Luxemburg, namens een Syrisch gezin dat met hulp van Frontex werd uitgezet naar Turkije zonder dat het de kans kreeg asiel te vragen in Griekenland. Een Pools Parlementslid vertelde over een groep Koerden met vier kinderen, die kort geleden bij een temperatuur van 5 graden een donker bos werden ingestuurd. Volgens nogal wat Parlementsleden zijn de pushbacks een systeem geworden om de vlucht naar Europa keihard in te dammen.
Felle kritiek
Johansson en ook de Sloveense buitenlandminister Anze Logar uitten felle kritiek op de Witrussische leider Loekashenko, die vluchtelingen als menselijk wapen inzet door ze per vliegtuig in Irak en Syrië op te halen, ze vanuit Minsk naar de Poolse, Letse of Litouwse grens over te brengen en dan te verhinderen dat ze nog terug kunnen. Maar volgens In ’t Veld en andere Parlementsleden krijgt Loekashenko die ruimte omdat de EU-lidstaten al jaren geen asielbesluiten nemen.
Aan het slot van het debat zei Johansson dat ook zij zich ‘grote zorgen’ maakt, ‘ik voel uw urgentie’. Maar de belofte dat zij nu al landen voor de rechter sleept, bleef uit.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kroatië bevestigt gewelddadig terugdringen migranten
Kroatische politieagenten waren betrokken bij het gewelddadig terugdringen van migranten aan de grens met Bosnië. De Kroatische minister van Binnenlandse Zaken, Davor Bozinovic, bevestigt berichten in Europese media. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Brussel: Europese landen moeten minder snel hun binnengrenzen dichtgooien
Europese landen moeten minder snel hun binnengrenzen dichtgooien, ook in tijden van pandemie. Dat zegt de Europese Commissie. Haar motivatie: het vrije verkeer is een Europees grondrecht en één van de door burgers meest gewaardeerde vruchten van de Europese samenwerking. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
-
met podcast
Strafzaak Haagse corruptieaffaire van start: De Mos en co opereerden ‘op slinkse wijze’, stelt het OM
In de rechtbank van Rotterdam start maandag de strafzaak tegen de Haagse oud-wethouder Richard de Mos en zeven medeverdachten. Ze worden beticht van corruptie en omkoping. Wat kunnen we verwachten? Vier vragen. -
-
-
1
Minister Adema weer door het stof over mestregels: had Kamer beter moeten informeren
Landbouwminister Piet Adema erkent dat hij de Tweede Kamer beter op de hoogte had moeten houden van de gang van zaken rond de strengere mestregels waar Nederland van de Europese Commissie aan moet gaan voldoen. Hij had een ‘aanvullend signaal’ moeten geven over de zorgen die daarover leefden in Brussel, vindt hij achteraf. Dat hij dat naliet zegt hij te betreuren. -
Met video3
Segers bij afscheid aan gepolariseerde Tweede Kamer: ‘Hou de gemoedelijkheid van een dorp’
Vertrekkend leider van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, hoopt dat de Tweede Kamer ook in de huidige gepolariseerde tijd ‘de gemoedelijkheid van een dorp’ houdt. ,,Als het hier lukt toch prettige collega’s te blijven, dan laten we zien dat het buiten ook moet lukken.”