‘Fakkeldreiger’ Kaag toch geen lijsttrekker Jezus Leeft, te weinig ondersteuningsverklaringen
Max van den Berg, de man die tot zes maanden cel is veroordeeld omdat hij met een brandende fakkel voor het huis van minister Kaag stond, staat toch niet op de lijst van partij Jezus Leeft bij de provinciale verkiezingen in maart. Partij en stembureau geven verschillende verklaringen voor waarom dat zo is.
Volgens Jezus Leeft werd Van den Berg onder ‘valse voorwendselen’ weggestuurd bij het gemeentehuis van Haarlem. Volgens een woordvoerder van het stembureau van de provinciale verkiezingen in Noord-Holland had Van den Berg ‘niet genoeg ondersteuningsverklaringen’.
Activist en complotdenker Van den Berg kwam in het nieuws omdat hij in januari vorig jaar met een brandende fakkel in zijn hand voor het woonhuis van minister Sigrid Kaag stond. Hij belde aan ‘omdat hij mevrouw Kaag wilde spreken’, en scandeerde teksten als ‘NSB, weg ermee’ en kreten over complottheorieën. De rechter oordeelde dat het om een bedreiging ging en veroordeelde Van den Berg tot zes maanden cel.
De Amsterdammer ging tegen dat vonnis in hoger beroep. Tijdens de behandeling van die zaak, vorige week maandag, meldde hij plots zelf de politiek in te gaan. Hij zou lijsttrekker worden voor de partij Jezus Leeft bij de provinciale verkiezingen in Noord-Holland. Die verkiezingen zijn op 15 maart.
Te laat
Maar, zo meldt de ‘fakkeldreiger’ in een video op social media, het plan is ‘in het water gelopen’. Hij moest vorige week maandag uiterlijk om 17.00 uur documenten inleveren op het stadhuis van Haarlem, maar was te laat. Dat komt, volgens hem, doordat hij op diezelfde dag bij zijn eigen rechtszaak moest zijn. Die rechtszaak, maandag in Den Haag, duurde tot ongeveer 14.00 uur.
Volgens Florens van der Spek, oprichter van Jezus Leeft, had Van den Berg in eerste instantie te weinig ondersteuningsverklaringen bij zich toen hij zich bij het stadhuis meldde. Daarvan moest de partij er in de kieskring Haarlem dertig inleveren. ,,Max is op valse voorwendselen van het gemeentehuis naar huis gegaan om wat ontbrekende ondersteuningsverklaringen te halen. Na 17.00 uur zou hij ook nog geholpen worden. Maar dat bleek niet zo te zijn.”
Tweede kans
Volgens het verslag van het stembureau kreeg Van den Berg, zoals alle andere partijen, echter nog een tweede kans. Die deadline verliep afgelopen vrijdag, maar ook toen waren de vereiste dertig verklaringen er niet, stelt het stembureau. Daarop werd de lijst in de kieskring Haarlem, waar Van den Berg op zou staan, ongeldig verklaard. Van der Spek heeft weer een andere lezing: ‘Je mag het inderdaad herstellen, maar niet als je de eerste keer niet bent geweest.’
In de twee andere kieskringen in Noord-Holland (Amsterdam en Den Helder) doet Jezus Leeft wel mee. Daar is de lijsttrekker en enige kandidaat Adriaan Coppens uit Purmerend.
Beroepsdemonstrant
Tijdens de rechtszaken tegen Van den Berg ging het vaak over zijn psychische gesteldheid. Hij wordt door een psychiater als ‘kwetsbaar, beïnvloedbaar en instabiel’ beoordeeld. De Amsterdammer kwam de afgelopen jaren op veel coronademonstraties opdagen. Maar hij demonstreerde ook tegen het Songfestival in Rotterdam en liep weleens mee in protesten van Extinction Rebellion. Afgelopen weekend demonstreerde hij in Den Bosch, bij de partijcongressen van GroenLinks en de PvdA.
Justitie eiste in hoger beroep 174 dagen cel en zes maanden voorwaardelijk tegen Van den Berg. Het Gerechtshof doet op 13 februari uitspraak.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus, maar zo kun je er vanaf komen
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Voormalig PvdA-Kamerlid en senator Adri Duivesteijn (72) overleden
Adri Duivesteijn, voormalig Tweede Kamerlid en senator namens de PvdA, is vrijdag overleden. Dat heeft een vriend namens de familie bekendgemaakt. Duivesteijn is 72 jaar geworden. Hij leed al jaren aan prostaatkanker. -
PREMIUMOnder politici
Kiezers die hopen dat na nu alles anders wordt, kunnen wel eens bedrogen uitkomen
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: onze ‘akkoordendemocratie’ gaat aan veel kiezers voorbij. -
Rutte-show levert toch weer ‘prima’ uitslag op, vindt de VVD
De VVD-campagne draaide wederom geheel om leider Mark Rutte, hoeveel kritiek er inmiddels ook aan hem kleeft. Dat lijkt geen misrekening: de partij lijkt de tweede van het land te blijven. Wel ziet het BBB, tot nu genegeerd door de VVD, voorbij gaan.
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
-
-
Petitie aangeboden in Tweede Kamer: ‘Veertig partijen als we kiesdrempel niet verhogen’
De kiesdrempel om in de Tweede Kamer te komen moet worden verhoogd, zo vinden initiatiefnemers oud-minister Jo Ritzen (Onderwijs, PvdA) en voormalig staatssecretaris Yvonne van Rooy (Economische Zaken, CDA). Vandaag boden zij hun petitie met ruim 42.000 handtekeningen aan in de Tweede Kamer. -
Met video
Tellers zakken door hun hoeven door stembiljetten zo groot als landkaarten en hoge opkomst
Te grote, moeilijk hanteerbare stembiljetten en een hoger dan verwachte opkomst van kiezers. Dat was waarom stemmentellers de nacht na de stembusgang in verschillende gemeenten door hun hoeven zakten. De verantwoordelijke autoriteiten zullen dit ongewenste fenomeen onder de loep nemen in evaluaties, laten ze weten.