Femke Halsema (52) beëdigd tot burgemeester van Amsterdam

videoFemke Halsema (52) is beëdigd als nieuwe burgemeester van Amsterdam. Ze legde tijdens een speciale raadsvergadering de belofte af aan de commissaris van de Koning van Noord-Holland, Johan Remkes. 

Volledig scherm
Met de komst van Halsema krijgt Amsterdam voor het eerst een vrouw aan het roer. © ANP
Volledig scherm
Femke Halsema. © ANP

Halsema neemt de plaats in van Eberhard van der Laan, die in oktober overleed aan longkanker. Ze koos voor exact dezelfde woorden die de voormalig burgemeester acht jaar geleden uitsprak toen hij werd geïnstalleerd als burgemeester van Amsterdam. ,,Ik heb ze gekozen omdat ik het niet beter zou kunnen zeggen'', zei ze. ,,En omdat ik hier niet zou willen beginnen door met een boogje om Eberhard heen te lopen. Dat kan ook helemaal niet.''

Halsema zei verder in haar toespraak, die ze geëmotioneerd afsloot, dat ze zich zal inzetten voor de vrijheid van alle Amsterdammers. ,,Als uw burgemeester beschouw ik het hoeden van vrijheid, helpen die belofte voor alle Amsterdammers gestand te doen, als mijn eerste en grootste verantwoordelijkheid.'' 
Ze kreeg na haar speech een staande ovatie van de aanwezigen in de overvolle raadszaal.

Met de komst van Halsema krijgt Amsterdam 
voor het eerst een vrouw aan het roer. Bijzonder is ook dat de hoofdstad voor het eerst in decennia geen PvdA-burgemeester heeft.

Voorafgaand aan de beëdiging nam Jozias van Aartsen afscheid. Hij was sinds december waarnemend burgemeester van de hoofdstad.
 Ook hij kreeg een staande ovatie. De 70-jarige VVD'er gaat met pensioen.

Grijpt naar de keel

Volledig scherm
Jozias van Aartsen kreeg een staande ovatie van de aanwezigen in de overvolle raadszaal. © anp

In zijn afscheidsspeech drukte Van Aartsen de aanstaande burgemeester, het college en de gemeenteraad op het hart: ,,stop de ondermijning door criminaliteit in de stad''. De promotieslogan van Amsterdam als ,,de stad waar alles kan'', klinkt volgens hem ,,heel zonnig, maar mij grijpt het inmiddels naar de keel''.

Van Aartsen doelde in zijn speech onder meer op overvallen, liquidaties, ingeschoten ruiten en handgranaten aan de deur. ,,Als een veelbelovende tiener nonchalant wordt doodgeschoten voor de ogen van de kinderen waar hij zich voor inzet, als er piepjonge slachtoffers van cocaïnevergiftiging vallen, als journalisten die zich daarin vastbijten worden bedreigd, zijn we wat mij betreft de grens van vrijheid-blijheid ver voorbij.''

Geheime vergadering

De 52-jarige Halsema werd vanaf het begin genoemd als opvolger van Van der Laan. Tijdens een urenlange geheime vergadering koos de Amsterdamse gemeenteraad er op 27 juni voor om haar voor te dragen als nieuwe burgemeester. De andere kandidaat was de voormalige Amsterdamse PvdA-wethouder Carolien Gehrels.

Remkes vergeleek de sollicitatieprocedure voor de burgemeesterspost in Amsterdam met een thriller, met veel ruis, voorkeuren en speculaties in de media. Zo kwam er een tweede ronde omdat zich volgens de vertrouwenscommissie niet voldoende geschikte kandidaten hadden gemeld en het Openbaar Ministerie (OM) kondigde eerder een strafrechtelijk onderzoek aan naar een mogelijk lek.

Volledig scherm
Femke Halsema wordt tijdens een buitengewone raadsvergadering door Commissaris van de Koning Johan Remkes beedigd als burgemeester van Amsterdam. © ANP
Volledig scherm
Femke Halsema. © ROBIN UTRECHT