Fiscus overtrad zelf 7 jaar lang de wet met zwarte lijst voor fraudeurs
Video'sDe Belastingdienst heeft bij het gebruik van een zwarte lijst om fraudeurs op te sporen bijna 7 jaar jaar lang de wet overtreden. Maar liefst een kwart miljoen Nederlanders kwamen op de lijst terecht, vaak op dubieuze wijze doordat bijvoorbeeld een rancuneuze ex hen onterecht verdacht maakte.
Dat is op te maken uit onderzoek door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), dat naspeuringen deed naar de zogenoemde Fraude Signalering Voorziening (FSV), een soort zwarte lijst dus.
Het gebruik hiervan was al omstreden omdat ‘gegevens onterecht’ werden opgenomen en ‘sommige verkeerd werden gebruikt’, erkende de Fiscus eerder. Daarom werd het middel in februari van 2020 ‘uitgezet’ en niet meer gebruikt.
Uit het rapport van de AP blijkt hoe ernstig het was. Het spreekt van een ‘foute bak’ aan gegevens. Wat begon als een soort Excell-bestandje in 2001, groeide uit tot een omvangrijk document, schetsen de onderzoekers.
Ruim een kwart miljoen mensen stonden - vaak onterecht - veel te lang op deze fraudelijst zónder dat zij dit wisten
Onschuldige mensen gedupeerd
Ruim 270.000 mensen werden volgens hen ten onrechte aangemerkt als fraudeur of potentiële fraudeur. ,,Onschuldige mensen zijn hierdoor gedupeerd”, zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen.
Dit kwam voornamelijk omdat de lijst geen juridische basis had, simpel gezegd: deze had niet gebruikt mogen worden. ,,Ruim een kwart miljoen mensen stonden - vaak onterecht - veel te lang op deze fraudelijst zónder dat zij dit wisten. Daardoor konden ze zich niet verweren en konden ze zich ook niet van de lijst laten afhalen. Zo ontstond een gat in de rechtsbescherming. Veroorzaakt door de overheid, nota bene!”, aldus Wolfsen.
Hoeveel mensen in hun dagelijkse leven last hebben gehad van hun plek op de lijst, weet de AP niet. Het vermoeden bestaat wel dat het gaat om enkele duizenden, tot tienduizenden mensen. Hier wordt nog apart, extern onderzoek naar gedaan door PWC. Volgens de AP is het vervolgens ‘logisch’ als schade ook wordt vergoed.
De lijst werd gebruikt van eind 2013 tot februari 2020. Deze was bedoeld om belastingaangiftes en aanvragen voor toeslagen te beoordelen, of voor het innen van schulden. Een deel van de slachtoffers van de toeslagenaffaire stond ook op deze lijst, maar het dus om een nog grotere groep mensen.
Maar bij het hanteren ging de fiscus veel te ver, stelt de AP. Zo kwamen burgers na het minste signaal op de lijst te staan. Soms was een melding bij Meld Misdaad Anoniem al genoeg, terwijl dit volgens onderzoekers ook anonieme, rancuneuze meldingen van bijvoorbeeld een ex, een boze buurman of een gekrenkte zakenpartner konden zijn geweest. Zo waren er meer ‘onbewezen’ redenen om op de lijst te belanden.
Target
Soms werd iemand al geregistreerd als de gemeente inkomensgegeven had opgevraagd. De AP: ,,Dit had niks met mogelijke fraude te maken, maar dan was die persoon tóch op de zwarte lijst terechtkomen.”
De gevolgen waren ernstig, stellen de onderzoekers. De ‘targets’ op de lijst kwamen onder intensief toezicht te staan, waardoor het bijvoorbeeld langer duurde om te beoordelen of ze recht hadden op een toeslag. Dat kan vergaande financiële gevolgen hebben gehad.
Van 20.000 mensen werd ook gezondheidsgegevens genoteerd, zonder dat zij dit wisten. Net als informatie van 2.000 kinderen. ,,Soms hele gedetailleerde gegevens, waardoor een aanvraag van hen, zonder dat ze wisten waarom, werden afgewezen”, aldus Wolfsen.
Volgens de AP had de Belastingdienst de lijst niet mogen hanteren, maar daar komt nog bij dat gegevens veel te lang werden bewaard. Ook hadden te veel medewerkers van de fiscus (zeker 5000) toegang én konden zij gegevens makkelijk uit het systeem kopiëren. ,,Hoewel bij De Belastingdienst ongelofelijk slimme mensen werken, ging het echt om een amateuristische lijst. Dat is eigenlijk moeilijk te geloven dat dit kon gebeuren.”
De Belastingdienst is na het stoppen van de lijst wel gaan werken aan een nieuw systeem. De AP heeft daar begrip voor. ,,Want fraudebestrijding is natuurlijk nog steeds wel nodig, dat snappen wij ook.”
Het oordeel van de AP kán consequenties hebben voor De Belastingdienst, bijvoorbeeld een boete. Eerst krijgt minister van Financiën Wopke Hoektra echter de kans te reageren op het rapport.
De conclusies van de AP zijn ‘hard en ernstig’ maar ‘geen verrassing’, reageert demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën). Niet voor niets is de Belastingdienst vorig jaar gestopt met het bijhouden van vermeende fraudeurs in het zogenoemde FSV-systeem, schrijft hij aan de Tweede Kamer.
De bevindingen bieden volgens Vijlbrief een ‘waardevolle verdieping’ bij de conclusies die hij eerder zelf al had getrokken en die aanleiding waren FSV uit de lucht te halen. Hij zegt de conclusies van de toezichthouder ‘volledig’ te onderschrijven. De aanbevelingen worden meegenomen in het al lopende verbeterprogramma bij de fiscus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Waterschapsverkiezingen op de schop: einde ‘ondemocratische’ boerenzetels in zicht
De verkiezingen voor het waterschap gaan op de schop. Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks te steunen. Boeren en natuurorganisaties krijgen geen vaste zetels meer. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Homoseksuele mannen die veilig seks hebben met meerdere bedpartners mogen ook bloed doneren
Alle homoseksuele mannen, ook als ze meerdere bedpartners hebben, mogen vanaf 2023 gewoon bloed doneren indien ze veilige seks hebben. Niet langer worden mannen uitgesloten van het doneren van bloed of plasma vanwege hun seksuele geaardheid. Voortaan is het gedrag leidend, zo laat minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer weten. -
Cultuursector krijgt miljoenenimpuls, 12,5 miljoen naar dramaseries en docu’s
Het kabinet wil via een ‘herstelplan’ de culturele sector een impuls geven, ook omdat de coronamaatregelen daar forse impact hebben gehad.
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
advocaten verbaasd
Minister Yesilgöz onder vuur na uitspraak over doodslag: 'Hier werd voor gevreesd’
Justitieminister Dilan Yesilgöz krijgt vanuit de advocatuur een stortvloed aan kritiek over zich heen omdat ze in de Tweede Kamer doodslag heeft gekoppeld aan 'meedogenloze afrekeningen in de georganiseerde criminaliteit'. Strafrechtspecialisten oordelen dat Yesilgöz onvoldoende kennis van haar eigen vakgebied heeft. ,,Dit is ernstig", vindt rechter Joyce Lie. -
Onderzoek mondkap-order Sywert weer vertraagd: voor de zomer niet klaar
Het accountantsonderzoek naar de mega-order mondkapjes van Sywert van Lienden is niet voor het zomerreces klaar. Dat meldt verantwoordelijk minister Conny Helder voor Langdurige Zorg (VVD) zojuist aan de Tweede Kamer. Deloitte heeft opnieuw langer de tijd nodig.