Forum: Het land heeft ons nodig

De hoge peilingen bleken geen luchtkastelen: Forum voor Democratie bestormt de Provinciale Staten en – wat de partij nog meer bejubelt- de Eerste Kamer. Volgens de eerste prognose van persbureau ANP behaalt het zelfs de meeste stemmen en evenveel stemmen in de senaat als de VVD (12). 

Quote

De kabinetten-Rut­te lieten grenzen wagenwijd openstaan. Zij bepaalden de besluitvor­ming in ons land. Maar niet lang meer...Het land heeft ons nodig’’

Thierry Baudet

De triomf is groot, de entree dus ook. Als de ware winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen spreekt Baudet zijn aanhang in eigen, gezwollen stijl toe in Zeist. Met een redevoering waarin ‘de uil van Minerva’ figureert. En: ,,We staan hier te midden van de brokstukken van wat de mooiste beschaving was die de mensheid ooit heeft gekend. Die alle uithoeken van de wereld bestreek.’’

‘Een kliekje omhooggevallen beroepsvergaderaars’ maakte dat kapot, aldus Baudet. Zij maakte ‘desastreus’ beleid. ,,Mensen die nog nooit een boek hebben gelezen. Economische onbenul Mark Rutte verhoogde belastingen in tijden van crisis. De kabinetten-Rutte lieten grenzen wagenwijd openstaan. Zij bepaalden de besluitvorming in ons land. Maar niet lang meer...Het land heeft ons nodig.’’

Even ervoor schalt het ‘wij staan bovenaan! wij staan bovenaan!’ door de zaal. Uit het niets is de partij de grootste geworden in Zuid-Holland, de tweede in Noord-Brabant en derde in Gelderland. Als de exitpoll van de NOS klopt, is de winst ronduit verpletterend: Forum wordt dan de op een-na-grootste in de Eerste Kamer.

Eenheidsworst

Het lijkt de oogst van een effectieve campagne, die Baudet omboog tot een referendum over de coalitiepartijen. Hij plaatste zich buiten de orde door te stellen dat ‘een stem op de VVD, een stem op GroenLinks is’. Ergo: de andere partijen, het is eenheidsworst.

En Baudet vestigde vooral de aandacht op zich door een niche als ‘klimaatontkenner’ op te eisen. De invloed van de mens op het klimaat is gering, stelt hij. Alle klimaatdoelen van Parijs, en de maatregelen die het kabinet wilt nemen zijn ‘klimaatgekte’. Het zou ‘1000 miljard euro kosten’ en de opwarming van de aarde slechts ‘0,00007 graden’ schelen. De boodschap echode door de hele campagne. Al stond er een leger van wetenschappers tegenover – en later ook de rekenmeesters van CPB en PBL- die de beweringen van Baudet ronduit onjuist bestempelden.

Toch dreven er –volgens I&O Research- PVV-kiezers richting de partij, net als 50Plus-stemmers en – in mindere mate- ook CDA’ers, VVD’ers en SP’ers.

Volledig scherm
© ANP

Controverse

Geen controverse rond Forum voor Democratie die hen ervan kon weerhouden. Ook de neteligheden van de afgelopen dagen niet. Daags voor de stembusgang haalde Baudet en secondant Hiddema zich de woede van het gros van de andere partijen op zich, in de nasleep van de aanslag in Utrecht. Terwijl de anderen hun campagne staakte, zette Forum een partijbijeenkomst in het Kurhaus maandagavond door. En daar koppelde Baudet ‘het beleid van open grenzen’ van de afgelopen kabinetten direct aan de aanslag.

,,Kotsmisselijk,’’ werd Rob Jetten (D66) daarvan. ,,Smerige politiek,’’ aldus Jesse Klaver (GroenLinks). Maar tijdens het slotdebat bij de NOS herhaalde Baudet zijn woorden. Hoe ‘vreselijk, narcistisch en egocentrisch’ premier Rutte en anderen het daarna ook noemde.

Voor de achterban van Baudet, bleek uit reacties, was het juist muziek in de oren. A la Pim Fortuyn zagen zij juist een politicus ‘die de vinger op de zere plek durft te leggen’. ,,Hoe moeilijk dat ook is,’’ aldus Baudet.

FvD-Tweede Kamerlid maakt uit de goede uitslag op dat de kiezer hen gelijk heeft gegeven. ,,We hebben dit resultaat zonder effect-bejag gehaald. De nep-politiek van anderen is niet gelukt. We kunnen weer trots over straat. We hebben een glanzende toekomst in handen.’’

Smetje

Niet dat de Forum-campagne smetteloos was. Lijsttrekker van de partij voor de Eerste Kamerverkiezingen, Henk Otten, zaaide verwarring over of Forum nu wel of niet voor een nexit is. Eerst bij een optreden bij WNL, later nog meer in debat bij Radio 1. Daar zei Otten ineens dat hij ‘eerst wil kijken hoe de brexit afloopt’. Otten beweerde zelfs dat ‘het woord nexit’ niet in het verkiezingsprogramma van de partij voorkomt. Dat is wel zo. Baudet moest eraan te pas komen om Otten te corrigeren: Forum is wel degelijk voor een nexit, zei hij.

Uiteindelijk bleek het een kleine rimpel voor de partij om zich ruimschoots te nestelen in de Provinciale Staten, en straks de Eerste Kamer. Punt één op de agenda is ‘het van tafel krijgen’ van de Klimaatwet, die de Tweede Kamer al wel heeft aangenomen. Verder is de opstelling richting het kabinet een constructieve, bezweerde Baudet. Anders dan de PVV zal het samenwerken door ‘punten te pakken waar het kan’, zelfs met het partijkartel. 

Ook Theo Hiddema de tweede man van Forum voor Democratie, sprak het aanwezige publiek toe op de uitslagenavond: