Volledig scherm
Het Centrum Seksueel Geweld in het Isala-ziekenhuis in Zwolle © Frans Paalman

Geen eigen risico meer na seksueel geweld

Slachtoffers van seksueel geweld hoeven binnenkort geen eigen risico meer te betalen voor hun medische zorg. Het gaat om een proef van een jaar.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil bekijken of de eigen betaling een drempel vormt voor slachtoffers om zich te melden. 

Sinds 2012 kunnen slachtoffers voor onderzoek terecht bij het Centrum Seksueel Geweld (CSG), dat op zestien plekken in Nederland zit. De medische zorg die ze daar ontvangen valt echter onder het eigen risico.

Mensen die zich straks melden bij een van de locaties van het CSG kunnen gedurende de proef een vergoeding krijgen, zodat ze niet zelf voor de kosten opdraaien.

Verder is het kabinet in gesprek met Slachtofferhulp Nederland, gemeenten en medische professionals (zoals huisartsen) om slachtoffers standaard te wijzen op de mogelijkheid om een compensatie te krijgen van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. 

  1. Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast koningspaar

    Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast konings­paar

    Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zou naar India reizen om een grote handelsmissie te begeleiden, maar ze wijkt vrijwel geen moment van koninllijke zijde. Bij het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze week aan India brengen zouden ze het gezelschap hebben van minister Blok (Buitenlandse Zaken), maar hij sluit pas morgenavond aan. Blok bleef langer in Europa voor overleg over de crisis in het noorden van Syrië.