Volledig scherm
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid © ANP

Geen strafzaak om lekken vertrouwelijke notitie WODC

Er komt geen strafzaak over het lekken van een vertrouwelijke notitie over het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum (WODC). Het Openbaar Ministerie deed onderzoek naar de schending van geheimhoudingsplicht, waarvan minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aangifte had gedaan. Daaruit is geen verdachte naar voren gekomen, meldt het OM vandaag. 

De notitie werd eind 2017 gelekt tijdens de zogeheten WODC-affaire, waarin een klokkenluider aan de bel trok over politieke beïnvloeding door hoge ambtenaren op het onafhankelijke centrum om conclusies anders te formuleren. Het ministerie wilde precies wordt uitgezocht wie die notitie heeft gelekt en stelde een onderzoek in. 

Dat levert echt geen resultaat op. ‘Het onderzoek geeft geen aanleiding een of meer concrete personen aan te wijzen als verdachte’, aldus het OM. ‘Om die reden heeft de officier van justitie bij het Landelijk Parket besloten de zaak te sluiten.’ 

Ferd Grapperhaus zei na de affaire nog dat hij niet op zoek was naar de mensen die hadden gelekt, maar kwam daar op terug nadat medewerkers hadden geklaagd. Ze voelden zich niet veilig meer nadat stukken van hen waren gelekt. ,,En als werkgever trek ik mij dat aan’’, aldus de minister eerder. 

  1. Rutte: Heb niet de illusie dat we racisme oplossen met wetgeving alleen
    VIDEO

    Rutte: Heb niet de illusie dat we racisme oplossen met wetgeving alleen

    Racisme kan alleen succesvol worden aangepakt als iedere Nederlander daarbij helpt. Dat zei premier Mark Rutte vanmiddag in de Tweede Kamer, waar hij door de oppositie heen was geroepen om ‘leiderschap’ te tonen rond het racisme-incident tijdens een voetbalwedstrijd dit weekend. ,,Heb niet de illusie dat we dit oplossen met wetgeving alleen. Dat kan alleen als we met 17 miljoen mensen zeggen: Dit accepteren we niet meer.’’