Volledig scherm
Gordelroos. © Shutterstock

Gezondheidsraad: Vaccineer ouderen tegen gordelroos

De Gezondheidsraad is positief over het vaccineren van ouderen tegen gordelroos met een nieuw vaccin. De kabinetsadviseur benadrukt wel dat het middel nu nog te duur is.  

In 2016 adviseerde de Gezondheidsraad nog negatief, vanwege de beperkte bescherming die het destijds enige beschikbare vaccin bood. Inmiddels is er een nieuw vaccin op de markt: RZV. 

Dit vaccin voorkomt in klinische studies bij volwassenen van 50 jaar en ouder rond de 90 procent van de gordelroos-gevallen, ongeacht de leeftijd waarop vaccinatie plaatsvindt.

Bijwerkingen zeldzaam

Het middel is ook veilig en ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam, zegt de Gezondheidsraad. Wel zijn er veel tijdelijke bijwerkingen, zoals spierpijn en pijn op de plek van de injectie.

Gordelroos komt vooral onder ouderen voor en heeft bij hen als mogelijke ernstige complicatie dat langdurige zenuwpijn kan optreden. Jaarlijks bezoeken 88.000 mensen de huisarts voor gordelroos.

De Gezondheidsraad heeft wel bedenkingen bij de huidige prijs van het vaccin ten opzichte van de gezondheidswinst die  erdoor ontstaat. De kosten zijn twee keer zo hoog als de huidige norm. 

,,De prijs van het vaccin zou aanzienlijk moeten dalen om kosteneffectief te zijn”, meldt het rapport. 

60 jaar 

De aanbeveling luidt om op de leeftijd van 60 jaar te vaccineren, omdat dat de meeste gezondheidswinst oplevert. Mocht het vaccin worden ingevoerd dan moeten ook alle oudere mensen eenmalig het aanbod krijgen om zich in te laten enten. 

Ook moet het wetenschappelijke onderzoek naar RZV in de gaten worden gehouden om te bekijken of het programma aangepast dient te worden, bijvoorbeeld door de leeftijd te verlagen.    

Staatssecretaris Blokhuis, die gaat over het Rijksvaccinatieprogramma, gaat zich beraden op dit advies en zal de Tweede Kamer binnen drie maanden informeren over zijn reactie.