Volledig scherm
Hans Warink (l) en Drewes Wildeman naast de bouwput in Loppersum. © Corné Sparidaens

Grijpt Loppersum Vooruit de macht door gasellende?

GemeenteraadsverkiezingenDe angst voor gas en aardbevingsschade betekent kansen voor de lokale partij Loppersum Vooruit. ,,Wij zijn de enige partij zonder hoofdkantoor in Den Haag."

Quote

Rutte, Kamp, Wiebes. Ze liegen allemaal

Drewes Wildeman (48)

Drewes Wildeman (48) loopt in Loppersum, het centrum van het Groningse aardbevingsgebied, langs een bouwput waar net tientallen onveilige huizen zijn gesloopt. ,,Ik geloof ze niet meer, die landelijke politici", vertelt de sociaal ondernemer uit 't Zandt, een dorpje in de Groningse gemeente. ,,Rutte, Kamp, Wiebes. Ze liegen allemaal."

Wildeman heeft zorgen. ,,Elk moment kan ik bericht krijgen, dat ook mijn huis plat moet, omdat het niet veilig genoeg is. Die zorg delen de meeste bewoners hier. Iedereen zit in angst. Zelf kan ik er goed mee omgaan, maar anderen worden er letterlijk ziek van."

Nu is het CDA nog de grootste partij in de gemeenteraad van Loppersum, met drie van de vijftien raadszetels. De lokale partij Loppersum Vooruit heeft óók drie zetels, maar kreeg bij de verkiezingen vier jaar geleden iets minder stemmen en belandde in de oppositie. ,,Dat kan nu weleens veranderen", denkt Hans Warink, raadslid namens Loppersum Vooruit.

In heel Nederland zijn lokale partijen bezig met een opmars. In 2006 stemde nog 22 procent van de Nederlanders op een lokale partij, bij de verkiezingen van 2014 was dat 28 procent. Volgens een recente peiling van Maurice de Hond komt het volgende week uit op 30 procent.

Onzekerheid

In Loppersum wordt flink gewerkt aan de versterking, sloop en herbouw van huizen. ,,Maar de manier waarop dat gebeurt, is niet goed", zegt Warink. ,,Mensen zitten in onzekerheid en weten niet of hun huis wel of niet wordt gesloopt."

Die onzekerheid vreet aan je, weet het raadslid uit eigen ervaring. Met betraande ogen vertelt hij over zijn huis dat hij zelf heeft laten bouwen, en waar zijn zoon en dochter zijn geboren. ,,Het doet pijn om dat misschien kwijt te moeten raken. Ik slaap er slecht van."

Het vertrouwen van de inwoners van Loppersum in landelijke partijen is de laatste jaren achteruit gehold, vertelt burgemeester Albert Rodenboog. ,,Uit onderzoek blijkt dat onze gemeentepolitiek hoog staat aangeschreven. Een stuk lager staat de provinciale politiek en helemaal onderaan bungelt de landelijke politiek."

Ronduit schandalig

Quote

De benodigde miljarden moeten uit Den Haag komen

Hans Warink

Rodenboog - zelf een CDA'er - snapt dat wel. ,,Als je ziet wat ons in Loppersum is aangedaan. Hoe de gaswinning werd verhoogd, terwijl men wist dat het onveilig was. Dat is ronduit schandalig."

Maar hebben lokale politici wel iets te zeggen over de aanpak van de aardbevingsellende? ,,Nee", zegt Warink van Loppersom Vooruit resoluut. ,,De benodigde miljarden moeten uit Den Haag komen. Maar ik breng het geluid van onze inwoners wél over in het land en bij Tweede Kamerleden. Zonder rekening te hoeven houden met de belangen van een moederpartij. In Loppersum zijn wij de enige partij zonder hoofdkantoor in Den Haag."

Dat lijkt een pre te zijn. Na de laatste grote beving - op 8 januari in Zeerijp - schuift Warink aan bij landelijke radio- en televisieprogramma's. Minister Eric Wiebes komt twee dagen na de klap naar de gemeente en gaat op de koffie bij een inwoner van Zeerijp: akkerbouwer Bert-Jan Huizing.

,,Het voelt alsof je een stukje naar beneden zakt", blikt Huizing terug op de klap van 8 januari. ,,Ik stond in de schuur, die begon helemaal te schudden." De boer rent naar zijn vrouw, die in huis is. Behalve een kapotte lamp op de slaapkamer van zijn zoon, is er - dit keer - geen schade.

Schrik

,,Iedereen die in deze gemeente woont, heeft last van scheuren en schade door de aardbevingen", zegt Huizing. ,,De schade in mijn eigen huis is tot nu toe te overzien, maar je schrikt iedere keer weer."

Huizing is niet alléén akkerbouwer, hij is ook het enige VVD-raadslid van Loppersum. Hij vertegenwoordigt de partij van Wiebes, premier Mark Rutte én voormalig minister Henk Kamp. Die laatste verhoogde de Groningse gaswinning in 2013 aanzienlijk, terwijl er een dringend advies lag om minder gas omhoog te halen vanwege het risico op aardbevingen.

Toch wordt VVD'er Huizing niet met de nek aangekeken in Loppersum, zegt hij zelf. ,,In de gemeenteraad zijn we eensgezind als het om het aardgasdossier gaat. Dan maakt het niet uit of je van VVD, CDA of de lokale partij bent. Tot nu toe maken we samen één vuist." Wel verwacht Huizing dat Loppersum Vooruit volgende week als grote winnaar uit de bus komt. ,,Ik wil mijn eigen VVD niet onderuit praten. Maar ik merk dat de lokale partij een gevoelige snaar raakt. Daar boks je als landelijke partij lastig tegenop."