Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Volledig scherm
Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) tijdens een debat in de Tweede Kamer. © ANP/Remko de Waal

GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg heeft darmkanker

GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg heeft darmkanker. De nummer twee van de partij blijft tijdens haar behandeling wel in de Tweede Kamer.

Buitenweg (49) kreeg de diagnose recent. Haar behandelingstraject is gericht op genezing, laat ze weten aan deze site. Het Kamerlid zal haar activiteiten wel op een lager pitje zetten. Een groot deel van de justitieportefeuille, waar Buitenweg in de Kamer het woord op voert, wordt overgenomen door haar collega Niels van den Berge. Hij volgde begin juni het vertrokken Kamerlid Zihni Özdil op.

In 2017 kreeg ook 50Plus-Kamerlid Léonie Sazias de diagnose darmkanker. Een jaar later vertrok ze tijdelijk uit de Tweede Kamer omdat ze vervolgbehandelingen nodig had. Sazias keerde in juni terug in de Kamer. ,,Op de scan zijn nog steeds dingen te zien die niet in het lijf horen, maar ik voel me helemaal prima”, zei ze toen. ,,Ik heb nergens last van.”

Buitenweg, die met haar man en hun twee kinderen in Amsterdam woont, zit sinds 2017 namens GroenLinks in de Tweede Kamer. Ze stond nummer 2 op de kandidatenlijst, pal achter partijleider Jesse Klaver. Samen met hem onderhandelde ze in 2017 over een kabinet met VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Die formatiepoging strandde. Eerder was Buitenweg tien jaar Europarlementariër voor GroenLinks.