Volledig scherm
Staatssecretaris Mark Harbers © ANP

Harbers: geen uitzetstop asielkinderen tot onderzoek klaar is

Zolang het onderzoek naar de werking van het kinderpardon nog loopt, worden uitgeprocedeerde asielkinderen gewoon uitgezet. Dat zei staatssecretaris Mark Harbers (Migratie) vanmiddag in de Tweede Kamer. Coalitieoverleg over een mogelijke verruiming van de regeling heeft vooralsnog geen oplossing opgeleverd. 

Quote

Ik wil niet vooruit lopen op de zaken, dus hanteer ik het huidige beleid

Staatssecretaris Harbers

Harbers reageerde op vragen van PVV-Kamerlid Sietse Fritsma. Regeringspartijen CDA en D66 pleitten er dit weekend in deze krant voor dat de regels rond kinderen in de asielprocedure worden versoepeld. Zo moet het kinderpardon ruimer worden toegepast, waardoor meer asielkinderen en hun ouders in aanmerking kunnen komen voor een verblijfsvergunning. 

Met de draai van CDA is er een Kamermeerderheid ontstaan voor een soepeler kinderpardon. ChristenUnie en D66 willen nu een onmiddellijke uitzetstop, totdat er duidelijkheid is over het lot van deze asielkinderen. De VVD houdt echter vast aan het regeerakkoord

Harbers verwijst naar de commissie Van Zwol, die 15 juni klaar zou moeten zijn met het onderzoek naar het functioneren van het kinderpardon. Omdat het volgens hem nog maar de vraag is of daaruit blijkt dat het kinderpardon baat heeft bij verruiming, blijft het huidige beleid vooralsnog gehandhaafd. ‘Een pas op de plaats’, waar ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind om vroeg, is volgens Harbers ‘ingewikkeld’ omdat onduidelijk is wat mogelijk nieuw beleid wordt. ,,Nadat de commissie klaar is, bekijken we of de aanbevelingen de situatie verbeteren’’, hield de bewindsman vol. ,,Ik ga onafhankelijkheid van het onderzoek geen geweld aandoen door te zeggen dat het sneller moet.’’

Daarmee is de kou nog niet uit de lucht. CDA-leider Sybrand Buma vindt dat Harbers wel degelijk ‘iets’ moet doen. ,,Goed dat de staatssecretaris onze wensen meeneemt in het onderzoek. Maar de vraag is wat er in de tussentijd gebeurt. Met de mogelijke verandering van de regels op til, moet dat nu al worden meegewogen bij mensen die dat aangaat.’’ Eind deze of volgende week debatteert de Tweede Kamer over het onderwerp. Voorwaarde is wel dat Harbers uiterlijk woensdag in een brief tekst en uitleg geeft over de stand van zaken.

Spanningen

De spanningen binnen de coalitie, die toch al hoog waren opgelopen na de uitspraken van het klimaatakkoord door VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, zijn de afgelopen dagen tot een hoogtepunt gestegen. De regeringspartijen praatten gisteren al uitvoerig over de situatie. Ook vanmorgen ging het coalitieberaad door, maar duidelijk is dat de partijen nog geen stap dichterbij een oplossing zijn.

Ook GroenLinks en PvdA pleitten vanmiddag opnieuw voor een voorlopige uitzetstop. ,,Er zijn verwachtingen gewekt richting heel veel kinderen in Nederland’’, aldus Jesse Klaver. Attje Kuiken (PvdA) spreekt van een ‘kibbelcoalitie, een coalitie in crisis’. ,,Het zou bijna leuk zijn als het niet over kinderen gaat die in grote onzekerheid leven.’’ 

PVV en Forum voor Democratie wilden juist van Harbers horen dat er geen verruiming van het kinderpardon komt. ,,Het kinderpardon is een regeling die illegaliteit beloont’’, aldus Fritsma. ,,Een regeling die traineren van terugkeer naar het land van herkomst beloont.’’ Hij noemt Harbers ‘laf en slap’, omdat die niet wil garanderen dat het kinderpardon onaangetast blijft. 

Uitzetting

Ondanks de politie discussie werden de Armeense kinderen Shushan (8), Vrej (5) en Jemma (3) gistermiddag uitgezet. Zij zaten lange tijd in spanning over hun lot. De rechter oordeelde gistermorgen dat ze gewoon uitgezet mochten worden, maar de stille hoop was dat het kabinet daar - tijdelijk - van af zou zien zolang de discussie over het kinderpardon nog loopt. De regeringspartijen willen niets kwijt over het gezin, omdat ze zich niet uitspreken ‘over individuele gevallen’.