Heftige ingrepen als avondklok, sluiting van horeca en scholen vooralsnog niet nodig
coronamaatregelenSpeciale restricties voor ongevaccineerden lijken voorlopig van de baan. Verschillende experts en Kamerleden lieten zich daar al kritisch over uit, een ingewijde stelt ook na het overleg van het Outbreak Management Team donderdag dat die route niet voor de hand ligt.
Wél voelt het OMT sowieso voor het verversen van de adviezen om zoveel mogelijk thuis te werken, drukte te mijden en opnieuw - waar het kan - afstand te houden. Heftige ingrepen als een avondklok, de sluiting van winkels, horeca en scholen zijn vooralsnog niet nodig, stelt een bron uit het OMT.
Een formele herinvoering van de 1,5 meterregel ligt gevoelig. Dat vergt wetswijzigingen en betekent ook symbolisch een grote stap ‘terug’. Daarom blijft het waarschijnlijk bij een advies.
Wel wordt nog overwogen om op meer plekken te werken met QR-codes om ergens toegang te krijgen. Publiek bij amateurwedstrijden, in sportscholen, bij zwembaden of deelnemers aan amateursportwedstrijden hebben deze nu nog niet nodig. Binnen het OMT wordt eraan gedacht om de bredere inzet van de coronapas in te zetten bij lokale brandhaarden.
Coronamaatregelen
Het OMT boog zich in een vier uur durende sessie over de te nemen coronamaatregelen. Vandaag vergadert het demissionaire kabinet in het Catshuis nog over de opties. De regering zoekt koortsachtig naar manieren om de nieuwste coronagolf zo precies mogelijk de kop in te drukken. Zonder harde lockdownmaatregelen, maar wel krachtig genoeg om toestroom naar ziekenhuizen te keren. ‘Onvermijdelijk', noemde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) nieuwe maatregelen.
Daarbij hangt de zwaarte van de ingreep af van de precieze prognoses van het RIVM. Die worden nog op papier gezet, details volgen later. Als het lukt om met een strikter thuiswerk-, afstands- en mijd mensenmassa-advies de grafieken te keren, zal dat gebeuren, stelt een bron.
Tekst gaat verder onder de grafiek.
Maatregelen die alleen voor ongevaccineerden gelden, zijn voor De Jonge geen taboe, maar de Tweede Kamer en experts zien er vooralsnog geen heil in. Eerst moeten bestaande maatregelen beter worden gehandhaafd, vindt een flink deel van het parlement.
OMT-leden als Diederik Gommers, Jan Kluytmans en Marc Bonten toonden zich eerder deze week al kritisch over wenselijkheid en uitvoerbaarheid van zulke speciale regels voor niet-ingeënte personen.
Het landelijke risiconiveau staat nu op ‘zorgelijk’, maar gaat bij gelijke trend naar ‘ernstig’ komende dinsdag. Donderdag werden er 168 nieuwe coronapatiënten op de verpleegafdeling opgenomen, waarvan 14 op de intensive care.
Luister ook onze podcast:
Tekst gaat hieronder verder.
In totaal liggen er nu 944 patiënten met corona in het ziekenhuis. Dat is minder dan in eerdere golven, maar de ic-capaciteit is beperkt. Ook willen ziekenhuizen zoveel mogelijk andere ingrepen gewoon uitvoeren.
Vier op de vijf coronapatiënten op de ic is ongevaccineerd. De kans dat je op de ic komt met Covid-19 is voor een gevaccineerd persoon 33 keer kleiner dan voor een niet-gevaccineerd persoon.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Kamer botst met Rutte over mondkapjesbeleid in beginfase coronacrisis: ‘We worden besodemieterd’
Premier Mark Rutte ontkent dat de schaarste van beschermingsmiddelen in de coronatijd leidend was bij de verdeling van mondkapjes in de verpleeg- en gehandicaptenzorg, zoals een rapport over de beginfase van de coronapandemie stelt. Wel heeft het tekort aan mondkapjes volgens de premier meegespeeld, zei hij in een Kamerdebat. ,,Maar het was niet leidend.” -
D66 geeft tonnen uit aan juridische strijd binnen de partij
D66 heeft tonnen uitgegeven aan juridische kosten. Een drietal zaken binnen de partij, waaronder de affaire-Van Drimmelen, kostten de partij ruim 350.000 euro. -
Nieuwe afleveringen van de podcast O, o, De Mos zijn nu te beluisteren
Aflevering drie en vier van de podcast O, o, De Mos staan nu online. Maandag start de rechtszaak tegen de van corruptie verdachte ex-wethouder Richard de Mos en zeven medeverdachten. Dan verschijnt ook de vijfde aflevering van de podcastserie. -
Achterstand in rekenen en lezen door coronatijd
Leerlingen hebben door het thuiszitten in coronatijd achterstanden opgelopen in vooral rekenen en Nederlands lezen. Maar de Engelse woordenschat is juist vooruit gegaan in coronatijd. Leraren denken dat dat komt door alle Engelstalige tv-series die zijn gekeken. -
PREMIUM7
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
met podcast
Strafzaak Haagse corruptieaffaire van start: De Mos en co opereerden ‘op slinkse wijze’, stelt het OM
In de rechtbank van Rotterdam start maandag de strafzaak tegen de Haagse oud-wethouder Richard de Mos en zeven medeverdachten. Ze worden beticht van corruptie en omkoping. Wat kunnen we verwachten? Vier vragen. -
-
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.