Volledig scherm
© ANP

Hoekstra: conclusies over onjuist informeren Kamer onterecht

Minister Wopke Hoekstra van Financiën verwerpt de kritiek dat hij de Tweede Kamer niet correct heeft geïnformeerd over de aankoop van een belang in Air France KLM. De CDA-bewindsman houdt vol dat hij ‘zorgvuldig’ te werk is gegaan. Wel stelt hij dat hij ‘hinder’ heeft ondervonden van het feit dat de Kamer een protocol met afspraken over de informatievoorziening nooit heeft geaccordeerd.

Hoekstra zei vanmorgen in een debat over staatsdeelnemingen dat hij ‘verbaasd’ was dat een vertrouwelijke parlementaire notitie over zijn handelen ‘op straat’ is beland. Ook veel Kamerleden zeiden dit feit te betreuren. Deze site onthulde eerder vandaag het bestaan van het document. Daarin staat dat de minister op meerdere punten regelrecht in is gegaan tegen de manier waarop het kabinet de Kamer daarover hoort te informeren. Zo verzuimde Hoekstra de griffier van commissie Financiën te betrekken, selecteerde hij zelf een groepje Kamerleden om naar Financiën te komen en werden zij vervolgens opgedragen niets met hun fractievoorzitter te delen.

Zuiver

Volgens Hoekstra valt op de conclusies ‘echt veel af te dingen’. Volgens de minister is op zijn ministerie van alle kanten bekeken hoe de Kamer zo ‘zuiver mogelijk’ geïnformeerd kon worden. Wat de kwestie zo lastig maakte was dat hij te maken had met zowel Franse als Nederlandse toezichthouders en wetgeving. Dat zorgde ervoor dat hij extra prudent te werk moest gaan, omdat uitlekken van de aankoop of schending van beursregels grote gevolgen zou hebben gehad: ,,Je wilt niet dat je door complicaties de bietenbrug opgaat”, aldus Hoekstra.

Hoekstra merkte daarnaast op dat de Kamer ondanks eerder aandringen nooit een protocol heeft vastgesteld over hoe de informatievoorziening aan de Kamer in dit soort specifieke gevallen hoort te verlopen. Volgens Hoekstra heeft hij door die onduidelijkheid ‘hinder’ ondervonden. ,,Waar blijf je dan nog met je goede bedoelingen.”

Het is Hoekstra een ‘lief ding waard’ als Kamer en kabinet alsnog tot afspraken komen ‘op een manier waarmee wij uit de voeten kunnen’. Volgens hem is er sprake van een ‘gezamenlijk staatsrechtelijk belang’. De Kamercommissie Financiën heeft inmiddels een werkgroep opgericht die zich hiermee bezighoudt.

Check het item uit De Ochtend Show to go over minister Hoekstra: