Volledig scherm
Lilian Marijnissen van de SP. © ANP

‘Hoog tijd dat de lonen weer eens gaan stijgen’

OPINIEHet minimumloon moet flink omhoog, vindt Lilian Marijnissen, politiek leider van de SP. Want werknemers profiteren nu te weinig van de bloeiende economie. 'In verhouding krijgen zij steeds minder geld.'

,,Politici in Den Haag jubelen nog altijd dat ons land sterk uit de crisis is gekomen. Wie zich blindstaart op de economische groeicijfers heeft inderdaad alle reden tot juichen. Maar wie kijkt waar dat verdiende geld terechtkomt, kan niet anders dan concluderen dat dit gejubel misplaatst is.

De samenleving profiteert namelijk nauwelijks van de groeiende koek. Zo verdubbelde de winst van de 75 grootste beursfondsen de afgelopen vijf jaar tot maar liefst 66 miljard euro. Maar het waren vooral de aandeelhouders die profiteerden. Zeventig procent van de winst belandde in hun zakken. Krijgen de aandeelhouders meer, dan verdienen werkenden minder. Ging in de jaren 70 nog 92 cent van elke verdiende euro naar werkenden, inmiddels is dat nog maar 74 cent.

Dit is het rauwe kapitalisme ten voeten uit. Ondertussen gaat het kabinet verder op deze weg. De winstbelasting voor bedrijven wordt met vier miljard verlaagd. De boodschappen, de zorgpremie en de energierekening voor mensen worden duurder. Feest voor de allerrijksten, stilstand voor de rest.

Na veertig jaar is het hoog tijd dat werkenden hun eerlijke deel opeisen. De bedrijven kunnen hun torenhoge winsten nooit maken zonder het werk van de werknemers. Het is dus volkomen terecht dat ze daar een fatsoenlijk loon voor terugkrijgen. Het moet vanzelfsprekend worden dat als de economie groeit, iedereen daar voordeel van heeft in plaats van alleen de mensen die het toch al goed hebben.

In de Verenigde Staten strijden thuiszorg- en horecamedewerkers, schoonmakers en beveiligers voor een verdubbeling van het minimumloon: de fight for fifteen. In het meest kapitalistische land ter wereld werden ze aanvankelijk voor gek verklaard. Een verhoging van het minimumloon was vloeken in de kerk. Maar inmiddels is in meerdere staten het minimumloon verhoogd naar 15 dollar per uur. Uit onderzoek is gebleken dat deze verhoging geen banen heeft gekost.

Eerste stap

In Nederland kondigde de FNV een campagne aan om het minimumloon te verhogen. Wij steunen die campagne van harte. Voor politiek Den Haag breekt nu het moment aan om kleur te bekennen. Binnenkort spreekt de Tweede Kamer over onze initiatiefnota om het minimumloon met 10 procent te verhogen. Een eerste stap om de balans tussen arbeid en kapitaal te herstellen en bovenal een loongolf tot stand te brengen. Want als de laagste lonen omhooggaan, zal dit een stuwend effect hebben op alle lonen en uitkeringen.

Blijft het kabinet jubelen over de economische groei die in de zakken van de economische elite belandt, of heeft het oog voor de samenleving?

De SP is duidelijk: kies voor rechtvaardigheid en verhoog de lonen. Na veertig jaar wordt dat de hoogste tijd.”

  1. LIVE | Wilders dient motie van wantrouwen in tegen premier Rutte
    Algemene Beschouwingen

    LIVE | Wilders dient motie van wantrouwen in tegen premier Rutte

    Het kabinet overweegt ‘extra incidenteel geld’ vrij te maken om het lerarentekort aan te pakken, maar dan moet er wel eerst een cao worden afgesloten. Dat zei premier Mark Rutte tijdens dag twee van de Algemene Politieke Beschouwingen, tegenover een oppositie die zich gisteren constructief opstelde, maar wel op tal van onderwerpen kabinetsingrijpen eist. Hoe ver zal Rutte zijn hand uitreiken? Mis niks van het debat met de stream en ons liveblog.