Volledig scherm
De afgelopen drie maanden maakten 55 militairen melding van wantoestanden in het leger. © ANP

Inwijdingsrituelen defensie blijven: 'Belangrijk voor samenhorigheid'

SchaarsbergenDe inwijdingsrituelen bij defensie blijven bestaan omdat ze 'belangrijk zijn voor de saamhorigheid'. Dat zei staatssecretaris Barbara Visser vanmorgen in de Tweede Kamer. SP en PvdA willen een verbod op deze gebruiken na misstanden op de kazerne in Schaarsbergen.

Volledig scherm
Staatssecretaris Barbara Visser © Maarten Hartman

,,Inwijdingsrituelen mogen geen enkel excuus zijn voor pestgedrag of normoverschrijdend gedrag’’, aldus Visser. Deze rituelen zijn gebonden aan strenge regels opgesteld door de Commandant der Strijdkrachten, de hoogste militair. Alle inwijdingsrituelen binnen defensie voldoen aan deze eisen. Defensie ziet een verschil tussen inwijdingsrituelen en een ontgroening, dat wel verboden is. 

In Schaarsbergen verklaarden drie militairen tijdens de ontgroening te zijn gepest, mishandeld, aangerand en verkracht. Half december richtte defensie een onafhankelijk meldpunt in voor militairen die misstanden wilden opbiechten.

De meeste binnengekomen meldingen gingen over pesten (20), intimidatie (12) en benadeling na het doen van een melding binnen defensie (13). Bovendien blijkt er een 'grote terughoudendheid' te bestaan om zaken aan de kaak te stellen, uit angst voor de consequenties, aldus de commissie-Giebels gisteren. De commissie onderzoekt de sociale veiligheid in het leger.

Quote

Inwijdings­ri­tu­e­len mogen geen enkel excuus zijn voor pest- of normover­schrij­dend gedrag

Staatssecretaris Barbara Visser

Intern onderzoek faalde

Volgens de commissie heeft defensie bij het intern onderzoek naar deze misstanden steken laten vallen. Zo werden meldingen van slachtoffers genegeerd of werd geconcludeerd dat het gemelde gedrag niet aannemelijk was. Ook werden aanwijzingen voor pesterijen niet opgepakt. Een filmpje dat een slachtoffer van het zogenoemde 'vinger in de kont incident' overhandigde als bewijs, bleek niet voldoende aanleiding om een vervolgonderzoek in te stellen. 

,,Slachtoffers hebben niet altijd de ondersteuning, het vertrouwen en respect gekregen dat zij verdienden in deze voor hun moeilijke situatie. Dat betreur ik ten zeerste’’, schreef Visser in reactie aan de Tweede Kamer.