Jaar celstraf voor Franse oud-bokser die agenten te lijf ging

videoDe Franse oud-bokskampioen Christophe Dettinger, die vorige maand keihard insloeg op agenten tijdens een Gele-Hesjesprotest in Parijs, is veroordeeld tot dertig maanden celstraf, waarvan hij er twaalf daadwerkelijk moet uitzitten. 

Volledig scherm
Christophe Dettinger sloeg tijdens het protest hard in op agenten © REUTERS

Op beelden van het protest op een brug over de Seine op 5 januari is onder meer te zien dat Dettinger, volledig in het zwart gekleed, helemaal losgaat tegen een op de grond liggende politieman. Ook ging hij andere agenten te lijf, die zichzelf moesten verdedigen met hun wapenschild. Een van de agenten deed aangifte. Hij kon twee weken niet werken vanwege kneuzingen. 

Dettinger krijgt een zogeheten ‘semi-vrijheidsregime’, waarbij hij overdag vrij is maar 's nachts in de cel moet. Ook mag hij het komende half jaar niet in Parijs komen. De supporters van de oud-bokser lijken tevreden met de uitspraak; Dettinger had maximaal zeven jaar cel kunnen krijgen. 

Spoorloos

Dettinger, werkzaam als ambtenaar in het departement Essonne, even buiten Parijs, verdween na de actie spoorloos, maar meldde zich een paar dagen later alsnog bij de politie, onder meer op aanraden van zijn oud-trainer Jacky Trompesauce. Hij werd door veel demonstranten gezien als held vanwege zijn optreden, maar werd ook vooral symbool voor de gewelddadige aard van de Gele-Hesjesprotesten tegen de Franse regering van Emmanuel Macron. Er werd zelfs een crowdfundingcampagne voor de voormalig bokser opgestart, waar meer dan 114.000 euro op binnenkwam. 

Tijdens de rechtszaak betuigde Dettinger spijt. Hij zei zich te schamen voor de ‘fout’, die volgens hem voortkwam uit woede over agenten die protesten ‘sloegen’. 

Dettinger vocht in zijn professionele carrière 23 wedstrijden. Achttien daarvan werden door hem gewonnen, waarvan zeven door een knock-out. Hij had als bijnaam ‘de zigeuner van Massy’. De Franse boksbond noemde het gedrag van de oud-kampioen ‘onaanvaardbaar en schandalig’.

Volledig scherm
De bokser werd het symbool van de Gele-Hesjesprotesten. © REUTERS
  1. Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast koningspaar

    Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast konings­paar

    Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zou naar India reizen om een grote handelsmissie te begeleiden, maar ze wijkt vrijwel geen moment van koninllijke zijde. Bij het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze week aan India brengen zouden ze het gezelschap hebben van minister Blok (Buitenlandse Zaken), maar hij sluit pas morgenavond aan. Blok bleef langer in Europa voor overleg over de crisis in het noorden van Syrië.