Kabinet beweegt in langslepende Schengenruzie: Roemenië zou wel lid kunnen worden, Bulgarije niet
Na ruim tien jaar tegenstand zou Nederland het bezwaar tegen paspoortvrij reizen door Roemenen willen laten varen. Het kabinet heeft nog wel ‘vraagtekens’ bij Bulgarije.
Dat stellen bronnen in Den Haag en Brussel. Roemenië en Bulgarije willen al sinds 2011 toetreden tot de Schengenzone, een gebied van 26 landen in Europa waar onderling geen grenscontroles plaatsvinden. Nederland is vanaf het begin al tegen de toetreding van de Oost-Europese landen. De landen voldoen weliswaar op papier aan alle eisen, maar er is volgens het kabinet te veel corruptie in die landen.
Andere landen, zoals Finland, Duitsland, Zweden, België en Frankrijk, waren ook kritisch. Zij hebben hun bezwaren laten vallen nadat de twee landen extra maatregelen hadden genomen. Oostenrijk heeft nog wel grote aarzelingen. Minister van binnenlandse zaken zei tegen de Oostenrijkse krant Kurier: ,,Het is nu niet de tijd om over uitbreiding stemmen als het buitengrenssysteem niet werkt.” Hij doelde op het aantal migranten dat nu al via de ‘Balkanroute’ Oostenrijk bereikt. Onduidelijk is nog hoe hard dat land het speelt. In Nederland stemde de Tweede Kamer in oktober nog in met een motie die premier Mark Rutte opriep ‘geen onomkeerbare stappen te zetten’. De toetreding van Roemenië en Bulgarije, oordeelde een Kamermeerderheid, zou ‘veiligheidsrisico’s voor Nederland en het gehele Schengengebied kunnen opleveren’.
Unanimiteit
De Europese Commissie heeft de toetreding van Roemenië, Bulgarije en Kroatië komende week op de agenda van een Europees overleg gezet, met een uitgesproken positief advies, waardoor er ook over wordt gestemd. Beslissingen worden in die vergaderingen genomen op basis van unanimiteit. Alle lidstaten moeten dus instemmen met de toetreding.
Het kabinet, dat naar verwachting morgen een besluit neemt, zou Roemenië en Kroatië wel willen toelaten tot Schengen, maar Bulgarije niet. Waarom het ene land wel en het andere niet, moet morgen duidelijk worden. Dat willen Haagse bronnen niet kwijt. De Europese Commissie heeft Roemenië en Bulgarije echter aan elkaar gekoppeld. Als het kabinet tegen de toetreding van Bulgarije blijft, en de kwestie wordt echt in stemming gebracht, moet het een veto uitspreken. Dat gebeurt niet vaak.
Drie ministers
De Bulgaarse regering stuurde deze week drie ministers naar Nederland. Zij hadden onder meer een gesprek met Kamerleden, in de hoop het Nederlandse standpunt nog te veranderen.
Overigens kunnen Roemenen en Bulgaren nu ook naar Nederland komen; de twee landen zijn namelijk lid van de EU. In de Unie is vrij verkeer van personen en goederen geregeld. Als Roemenië en Bulgarije tot Schengen worden toegelaten, kunnen zij ook zonder paspoort reizen.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Nederland dreigt Europese topbaan mis te lopen: ‘Hierover zou geen politiek spel moeten worden gespeeld’
Nederland kan een hoge EU-functie mislopen doordat het bij een ander Europees onderwerp als enige volhardt in een eerder ingenomen standpunt. Het gaat om de baan van hoogste baas van Frontex, de Europese instelling voor grensbewaking. -
Duitsland zal veto gebruiken voor Bulgarije en Roemenië in Schengen
Duitsland wil niet dat Bulgarije en Roemenië lid worden van het Verdrag van Schengen. Het zal desnoods met een veto tegenhouden dat dat gebeurt, zo liet de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich (CSU) zondag optekenen door het Duitse blad Spiegel. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Gezocht: partijvoorzitter van Volt (v)
Politieke partij Volt heeft grote moeite met het vullen van een nieuw partijbestuur. Het lukt niet om een nieuw voorzittersduo te vinden. Er hebben zich alleen geschikte mannelijke kandidaten gemeld, terwijl de statuten van Volt voorschrijven dat een van de twee covoorzitters een vrouw moet zijn.
-
Online politieke advertenties aan banden gelegd
Politieke partijen mogen in de laatste twee maanden voor verkiezingen hun online advertenties niet meer precies richten op specifiek geselecteerde groepen kiezers. Het Europees Parlement stemt vandaag over dit verbod, er is een ruime meerderheid voor. -
-
-
PREMIUM2
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Rutte tempert verwachtingen: ‘Er is niet één gouden maatregel om migratie te beperken’
Premier Mark Rutte tempert de verwachtingen over het terugbrengen van de asielinstroom naar Europa. ,,Er is niet één gouden maatregel om migratie te beperken”, zei hij vandaag na de ministerraad.