Kabinet grijpt nog sneller in: accijns op brandstof al vanaf 1 april omlaag
Video'sHet kabinet gaat al vanaf 1 april de accijnzen voor brandstof verlagen. Gisteren lag nog het plan op tafel dat vanaf 1 juli te doen, maar het blijkt nog eerder te kunnen. Ook de btw op de energierekening wordt verlaagd, die verandering gaat wel op 1 juli in. Dat meldt het kabinet.
De verlagingen gelden tot het einde van het jaar. Al met al trekt het kabinet miljarden uit om de koopkrachtdreun te verzachten die volgt op de hoge inflatie en de Russische inval van Oekraïne. Naast ingrijpen op de btw en accijnzen kunnen mensen met het laagste inkomen direct rekenen op compensatie van het rijk.
Voor ruim 800.000 huishoudens met een inkomen op of net boven het sociale minimum was al circa 200 euro apart gezet om hen te helpen bij het betalen van de fors gestegen energierekening. Dat bedrag wordt opgehoogd naar minimaal 800 euro. ,,Zodat mensen zo snel mogelijk geholpen worden de energierekening te kunnen dragen”, zei minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) zojuist.
Ook wordt nog gekeken of slecht geïsoleerde woningen sneller kunnen worden aangepakt. Hiermee gaat 160 miljoen euro gepaard. ,,Zodat zij volgende winter lagere stookkosten hebben.”
Met het maatregelenpakket hoopt het kabinet ook mensen met een middeninkomen tegemoet te komen, al ligt de prioriteit bij de laagste inkomensgroep. Of dat niet te weinig is? Van Gennip: ,,Dit zijn enorme bedragen en dit gaat gezinnen met de laagste inkomens echt helpen. Maar we worden als land echt armer, want we importeren veel energie. Maar we kunnen niet alles voor iedereen compenseren, voor de middeninkomens kunnen we de effecten wel dempen. Maar de sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen.”
Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid reageert op het verlagen van de accijns op brandstof:
De btw op de energierekening willen coalitiepartijen verlagen van 21 procent naar het lage tarief van 9 procent. Helemaal naar 0 procent zou ook nog kunnen, maar wordt minder waarschijnlijk geacht omdat dit erg duur is.
De verlaging van de accijns is al even kostbaar. Nu staat die voor benzine bijvoorbeeld nog op bijna 0,83 euro per liter. De verlaging van iedere cent op benzine kost 42 miljoen euro op jaarbasis. Volgens betrokkenen gaat de accijns op benzineprijs met 17 cent omlaag en op diesel met 11 cent.
Pure armoe
Greenpeace is teleurgesteld over het besluit de accijnzen op brandstof te verlagen. Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat en Energie van Greenpeace Nederland, zegt dat het besluit voortkomt uit ‘pure armoe’. ,,Fossiele brandstoffen zijn het probleem”, aldus Oulahsen. “Ze zijn de aanjager van de klimaatcrisis maar ook van conflicten en oorlog. En dan wordt als oplossing fossiel nog verder gesubsidieerd door dit kabinet, dat is ongelofelijk. Terwijl ondertussen het importeren van Russisch olie en gas Poetins oorlog in Oekraïne voedt.”
De milieuorganisatie had meer creativiteit verwacht van het kabinet. Zo zou de club willen inzetten op energiebesparing. Dat zou mogelijk zijn door een noodplan om huizen te isoleren en tarieven van het openbaar vervoer te verlagen. ,,Deze algemene maatregel zet geen zoden aan de dijk op termijn en schaadt ook nog eens het klimaat.”
Tekst gaat verder onder de grafiek.
Kosten
Met de hele operatie gaat zo’n 2,8 miljard euro gepaard. Het gros kan betaald worden uit de hogere inkomsten die de staat heeft uit Groningse en kleinere gasvelden door de hoge gasprijs. Daarnaast zou het kabinet de staatsschuld iets kunnen laten oplopen, mocht dat nodig zijn.
Het kabinet had aan de dalende koopkracht al een kopzorg door de hoge inflatie en torenhoge energieprijzen, maar de inval in Oekraïne heeft de koopkrachtdreun nog harder gemaakt.
Volgens minister Sigrid Kaag (Financiën) is het ‘een illusie’ dat iedereen er op koopkracht op vooruit zal blijven gaan op korte termijn. ,,We kunnen slechts de negatieve effecten dempen.”
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMInterview
Vera Bergkamp: ‘Ik spreek in de Kamer nu vaker uit waar de dilemma's zitten’
Kamervoorzitter Vera Bergkamp hoopt dat de Tweede Kamer in rustiger vaarwater komt nu de regels voor respectvol debat deze week zijn aangescherpt. -
PREMIUMOnder politici
Alleen wat oudgedienden durven hardop te zeggen dat de VVD te veel op Rutte leunt
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: waarom Sophie Hermans niet de opvolger van Mark Rutte mag heten. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
Een haalbare kaart en smaakvollere worst: dit is de oogst van het stikstofdebat
Na een ellenlang debat kan het kabinet verder met de stikstofplannen. Maar de Tweede Kamer is wel kritisch. Deze vier kwesties springen in het oog. -
KLM: Ingreep op Schiphol zorgt niet voor minder geluidsoverlast en is slecht voor economie
Het besluit van het kabinet om het aantal vluchten op Schiphol fors terug te brengen, is slecht voor de economie en zorgt niet voor minder geluidshinder. Dat stelt luchtvaartmaatschappij KLM.
-
2
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
Zo wil kabinet koopkrachtdreun verzachten: lagere accijns benzine, btw op energie omlaag
Het kabinet trekt de portemonnee om de dalende koopkracht van Nederlanders te verzachten. Zo is het plan de accijns op brandstof omlaag te brengen. Daarnaast gaat de btw op energie flink naar beneden. Ook komt er direct extra geld beschikbaar voor mensen met het laagste inkomen. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt.
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJohann Janssen
Johann Janssen
Marco Wegma
Mark Heuthorst