Kabinet is om: zorgpersoneel krijgt meer loon, maar rekening komt niet bij bedrijfsleven
videoHet demissionaire kabinet trekt alsnog 675 miljoen euro uit voor extra zorgsalarissen. Maar bedrijven draaien daar vooralsnog niet voor op, terwijl de Tweede Kamer daar in meerderheid om vraagt. Wel stijgt de zorgpremie met 13 euro per jaar om de loonstijging deels te dekken.
Partijen in het parlement beschouwen de nu beloofde anderhalf procent extra loon als een eerste noodzakelijke stap. Zo’n zestig procent van de mensen op de zorgwerkvloer - de ‘middengroepen’ - zullen profiteren van de salarisstijging. Die komt bovenop de geplande toename van 2,5 procent voor alle zorgpersoneel volgend jaar en eerdere incidentele coronabonussen.
Het demissionaire kabinet wilde de portemonnee eigenlijk nog niet trekken en verwees steeds naar de nieuwe regering. Maar de Tweede Kamer protesteerde vorige week opnieuw. Omdat de ChristenUnie zich niet langer gebonden voelde aan de coalitie op dit punt kreeg de salariseis een meerderheid.
Bedrijven
De Tweede Kamer hoopt de belasting voor het bedrijfsleven te verhogen om de salarissen in de zorg te laten stijgen, maar daar wil het demissionaire kabinet duidelijk niet aan.
Wel stijgt de zorgpremie jaarlijks met 13 euro om de loonstijging te financieren. De rest van de dekking - ongeveer de helft - moet nog gevonden worden in overleg met de Tweede Kamer.
GroenLinks-leider Jesse Klaver was kritisch: ,,Het demissionaire kabinet negeert de wens van de Kamer. Je kunt dit gewoon via de vennootschapsbelasting doen.” SP-leider Lilian Marijnissen noemde het ‘echt onzin’: ,,Als je het wil, kan het. Dit demissionaire kabinet voert niet uit wat de Kamer wil. De winstbelasting moet omhoog.”
Maar demissionair premier Mark Rutte stelt dat dat nu ‘wettelijk niet kan’ voor ongeveer de helft van de salarisstijging. ,,Dan heb je een wetswijziging nodig. En daarbij zeg ik: bedrijven hebben een lastenverhoging van 6,2 miljard euro deze kabinetsperiode, burgers hebben een lastenverlichting van 3,9 miljard.” De komende tijd wordt gezocht naar de financieringsopties.
Als de Tweede Kamer dan ‘persisteert’ dat bedrijven de salarisstijging moeten opbrengen via hogere belastingen dan ‘zal het kabinet echt niet dwarsliggen’, aldus Rutte.
Hard nodig
De discussie over de zorgsalarissen loopt al tijden op het Binnenhof. De lonen stijgen volgens veel partijen niet hard genoeg. SP-leider Marijnissen benadrukte dat vorige week nog: ,,Het is hard nodig. Vandaag kwam er weer een WRR-rapport waarin de onderzoekers benadrukken hoe groot de tekorten in de zorg zijn. Extra waardering is dus hard nodig.”
Het plan van CU en SP was in lijn met een van de scenario’s die de Sociaal Economische Raad (SER) onlangs adviseerde in haar ‘actie-agenda voor de zorg’. De zorg kampt met een structureel personeelstekort en problemen rond overbelasting. Onder meer een betere salariëring kan helpen, stelt de SER.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Minister Kuipers verhoogt prijs van medicijnen waar weinig aan verdiend wordt
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) verhoogt de maximale prijs van medicijnen waar relatief weinig aan wordt verdiend met 15 procent. Dit moet leveranciers aanmoedigen om deze geneesmiddelen beschikbaar te houden voor Nederlandse patiënten. -
1
Minister Adema weer door het stof over mestregels: had Kamer beter moeten informeren
Landbouwminister Piet Adema erkent dat hij de Tweede Kamer beter op de hoogte had moeten houden van de gang van zaken rond de strengere mestregels waar Nederland van de Europese Commissie aan moet gaan voldoen. Hij had een ‘aanvullend signaal’ moeten geven over de zorgen die daarover leefden in Brussel, vindt hij achteraf. Dat hij dat naliet zegt hij te betreuren. -
7 vragen
Waarover gaan de Provinciale Statenverkiezingen, en wat hebben die te maken met de Eerste Kamer?
Op 15 maart mogen we weer met zijn allen naar de stembus, deze keer voor de Provinciale Statenverkiezingen. Maar waar stemmen we nou precies op? En wat hebben de provincies te maken met de Eerste Kamer? In dit artikel vind je alle antwoorden op vragen over de aankomende verkiezingen. -
PREMIUM6
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUMOnder politici
Het roer moet om bij jeugdzorg, vindt iedereen, maar een ingreep blijft toch uit
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: als Rijk en gemeenten elkaar niet meer vertrouwen.
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
update3
Verplichte aanschaf rekenmachine van zo’n 110 euro onder de loep: 'Ouders onnodig op kosten gejaagd’
CDA en SP willen dat scholen ophouden met ieder jaar nieuwe eisen stellen aan rekenmachines die leerlingen mogen gebruiken. De Kamerleden René Peters (CDA) en Peter Kwint (SP) dienen daartoe woensdag een voorstel in tijdens een debat over digitalisering in het onderwijs. Zij rekenen op steun van een Kamermeerderheid.
19 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerLouis Jansen
Gerrit Louter
A I Anders
petra damme
Els Weber-van Dreuten