Kabinet komt getroffen bedrijven door PFAS-crisis financieel tegemoet
Middelgrote en kleine bouwers en baggeraars kunnen straks meer geld lenen ondanks dat ze de bank niet genoeg zekerheid kunnen bieden door de PFAS-crisis. Dat heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt in een Kamerbrief. De overheid staat voor het leeuwendeel garant.
Het kabinet werkt aan een verhoging van de zogeheten Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) voor MKB-bedrijven die worden geraakt door de PFAS-problemen. ,,Projecten kunnen hiermee in het kader van bedrijfsfinanciering worden geholpen", aldus minister Van Veldhoven (Milieu) in de brief.
Het maximale krediet per bedrijf ligt momenteel op 1,5 miljoen euro. Het is nog onduidelijk met hoeveel dat bedrag stijgt voor deze groep slachtoffers van de crisis.
Overheid staat borg
Ondernemingen met maximaal 250 werknemers en een jaaromzet tot 50 miljoen euro komen voor het BMKB-krediet in aanmerking. De overheid staat borg voor 90 procent van de lening.
Het totale budget voor de borgstelling is dit jaar 640 miljoen euro voor banken en 25 miljoen voor niet-bancaire financiers. Officieel staat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor een deel garant voor bedrijven die een lening willen afsluiten.
De verruimde regeling wordt tijdelijk verruimd (voor ƩƩn jaar). De verruiming wordt alleen opengesteld voor levensvatbare MKB-bedrijven en gaat zo snel mogelijk in.
Norm naar 0,8 microgram
Vanmiddag is ook officieel bekendgemaakt wat gisteren al uitlekte: de nieuwe voorlopige norm voor het verplaatsen van grond met daarin chemische stoffen uit de PFAS-groep wordt acht keer milder. Tot dit najaar lag de grens op 0,1 microgram per kilogram droge grond, nu wordt dat 0,8 microgram. Dezelfde eis gaat voor bagger gelden.
Het is de verwachting dat hiermee de meeste stilgelegde grond- en baggerprojecten weer op gang kunnen komen. In de tweede helft voor 2020 wordt de definitieve norm vastgesteld.
Goede stappen
Ondernemers vinden de ruimere PFAS-norm en financiĆ«le hulp aan bedrijven in de problemen goede stappen van de regering. ,,Wij hebben steeds twee zaken bepleit: een werkbare norm en een schadevergoeding voor geleden leed. Op beide punten biedt de minister de bedrijven openingenā, aldus de ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland . Wel moeten de opdrachtgevers bij de overheid de ruimere normen daadwerkelijk toepassen, zeggen ze..
Het grootste deel van bedrijven in de grondtransportsector blijft in de problemen, ondanks de hogere PFAS-normen. Dat is de conclusie van brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN). ,,De aankondiging van het kabinet is niets meer dan een eerste stapā, aldus de TLN. De organisatie pleit verder vooral voor snelheid. De gemeentes moeten op de kortst mogelijke termijn bodemkwaliteitskaarten actualiseren en vaststellen.
Betekenisvolle stap
Branchevereniging Bouwend Nederland spreekt van een betekenisvolle stap voor de bouwsector. Het is nu zaak dat minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen vervolgstappen zet, schrijft de branchevereniging. ,,We moeten echter zeer alert blijven of de gedane voorspelling door de minister in de praktijk ook echt uitkomt", aldus voorzitter Maxime Verhagen.
Verhagen gaat ervan uit dat de minister verdere aanpassingen doet als wetenschappelijk onderzoek aantoont dat dit kan, of als blijkt dat te veel bouwprojecten stil blijven liggen.
Makelaarsvereniging NVM is blij met de nieuwe normering, waarmee ,,belemmeringen worden weggenomen in de eerste schakel van het bouwprocesā. ,,Wanneer er nu ook een passend antwoord wordt gevonden op het stikstofvraagstuk, dan kunnen we weer echt vooruitkijkenā, aldus NVM-voorzitter Onno Hoes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Willekeur bij asielproceĀduĀre: te veel hangt af van wie aanvraag in behandeling neemt
De manier waarop asielaanvragen worden afgehandeld, is onder de maat. Wanneer asielzoekers een aanvraag doen om in Nederland te mogen blijven hangt er te veel af van wie ze toevallig tegenover zich krijgen. -
Nog 'grote zorgen' bouwers over maatregelen
De bouwsector maakt zich nog steeds "grote zorgen" over de kabinetsmaatregelen die de bouw, het grondverzet en baggerwerk weer op gang moeten brengen. Dat schrijft Grond in Verzet, organisator van protesten die de bouwsector eind vorige maand voerde in Den Haag, in een brief aan drie verantwoordelijke ministers onder wie Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.āā -
PREMIUMOnderzoek/met video8
Rechtsstaat niet heilig voor ruim een op de drie Nederlanders: āZorgelijkā
Een derde van de Nederlanders vindt dat de regels van de democratische rechtsstaat terzijde mogen worden geschoven om ingewikkelde problemen op te lossen. Wie zich zorgen maakt over klimaatverandering of over migratie, vindt dat tegenspraak soms maar moet worden genegeerd. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg?
-
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zoān ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
PFAS-crisis
Kabinet schroeft norm schadelijke stoffen op, bouwers en baggeraars blij
Het kabinet staat toe dat er meer kunstmatige chemische stoffen (PFAS) in aarde of slib mogen zitten dan nu. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws. -
Stikstoffabriek nog later klaar, gevolgen voor gaswinning onzeker
De bouw van een stikstofinstallatie in Zuidbroek, waar buitenlands gas geschikt gemaakt gaat worden voor gebruik in Nederlandse huishoudens, heeft verdere vertraging opgelopen. Dat meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) aan de Tweede Kamer.