Kabinet komt met route uit lockdown: eerst scholen open, dan avondklok weg, daarna winkels open
Als de coronagrafieken verder dalen, gaan eerst de basisscholen en kinderopvangcentra open, daarna kan de avondklok de prullenbak in en pas dan kunnen middelbare scholen, winkels en contactberoepen weer stapsgewijs open. Dat zijn de contouren van een exit-strategie waar het kabinet vrijdag verder over spreekt.
Delen per e-mail
Volgens ingewijden willen de ministers komende vrijdag een klap geven op het stappenplan uit het strikte sociale slot waar Nederland sinds half december in zit. Details kunnen nog veranderen, meldt een bron, maar de eerste prioriteit is sowieso heropening van basisscholen en kinderopvangcentra. Daarna (of tegelijk) kan de controversiële avondklok worden geschrapt, gevolgd door heropening van middelbare scholen en - in stappen - detailhandel en contactberoepen. ,,Het is min of meer eruit zoals we erin zijn gekomen, qua volgorde. Met als prioriteit basisscholen open en avondklok eraf”, aldus een betrokkene.
Er is nog wel een verschil tussen wat het OMT lijkt te willen en wat het kabinet wil doen. Zo zouden wetenschappers opperen iets langer te wachten en dan in één klap meer maatregelen los te laten. Maar het kabinet wil ook dat het OMT kijkt naar de mogelijkheid om meer stapsgewijs restricties af te schalen.
De roep om een duidelijk stappenplan uit de harde lockdown klinkt al langer, premier Mark Rutte beloofde onlangs dat dit scenario er moet komen. Hij zei te werken aan ‘een roadmap, een routekaart’. ,,Waarin staat wat je kunt doen als het lukt, als het aantal besmettingen gaat teruglopen.” Die schets ligt nu dus op tafel.
Hoewel de dagkoersen aanleiding geven tot enig optimisme zit Nederland met gemiddeld 4700 nieuwe infecties per dag en in totaal bijna 2300 opgenomen coronapatiënten nog altijd in de fase ‘zeer ernstig’. Wanneer welke versoepeling precies mogelijk is, is onbekend. Maar op het Binnenhof erkennen bronnen dat een ‘perspectief’ nodig is.
Onderwijs
Bij de heropening van het onderwijs speelt meer mee dan alleen het aantal besmettingen, weet een deelnemer van het OMT: ,,Iedereen wil dat scholen zo snel mogelijk open kunnen, dat gaat voorbij aan alleen epidemiologie, maar dat is aan de politiek.” De onderwijsachterstanden lopen op, ook psychologische effecten bij de jeugd zijn niet te onderschatten, waarschuwen experts.
Vrijdag komt het OMT bijeen over de huidige staat van de coronaepidemie en spreken de experts over de Britse variant, de mogelijke heropening van het primair onderwijs vanaf 9 februari en de effecten van de avondklok. De signaalwaarden voor versoepelingen zijn nog niet in zicht: volgens een Catshuisnotitie van dit najaar is een ‘eerste versoepelingsstap’ logisch als er een week lang minder dan tien ic-opnames per dag zijn, en is het verder loslaten van restricties mogelijk bij minder dan drie ic-opnames. Momenteel moeten de intensive care-afdelingen dagelijks gemiddeld 30 nieuwe patiënten opnemen.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMACTIEGROEP
Viruswaarheid demonstreert én procedeert (tot vandaag zonder succes)
Actiegroep Viruswaarheid van voorman Willem Engel staat bekend om luidruchtige demonstraties en soms intimiderende acties. Maar ondertussen procedeert rechterhand Jeroen Pols zich in stilte een ongeluk tegen het coronabeleid. Tot vandaag vrijwel zonder succes. ‘Die avondklok komt niet meer terug’. -
PREMIUM
Khadija Arib onder vuur door anonieme critici: ‘Beeld dat het niet-wetende publiek heeft, klopt voor geen meter’
De populaire Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib krijgt na een harde aanval van anonieme critici ook bijval van Kamerleden. Woensdagmiddag publiceerde RTL Nieuws een verhaal waarin Arib wordt weggezet als ‘manipulatief’. Vijanden willen haar herverkiezing voorkomen. -
PREMIUM
Hoekstra’s blunder op het ijs was al dagen in de maak
Zijn rondje Thialf duurde een kwartiertje, maar met excuses maken zal Wopke Hoekstra langer zoet zijn. De CDA-lijsttrekker noemt het zelf een werkbezoek, maar tijdens het campagnemomentje was het van meet af aan de bedoeling ‘het ijs even aan te raken’. -
PREMIUMVerkiezingen
Nieuwkomers zoeken kansen: ‘Verkiezingen zijn voor nieuwe partijen vaak een slachting’
Ze willen het parlement opschudden met grootse plannen. Maar hoe breken nieuwe partijen door de vestingmuur rond het Binnenhof? Over financiële drempels, coronadominantie, en een machtsstrijd bij de partij van Willem Engel. -
video6
Klaver gaat niet toegeven op asiel
Een breekpunt noemt hij niet, maar GroenLinks-leider Jesse Klaver wil niet toegeven aan ‘rechtse partijen’ als het gaat om asiel. Dat zei hij vanmiddag in de derde aflevering van de verkiezingsserie De Lijsttrekkers op deze nieuwssite. Klaver rekent daarbij op D66-leider Sigrid Kaag met wie zijn band ‘100 procent beter is’ dan met Alexander Pechtold.
-
12
Dit overweegt het kabinet: meer sport voor jongeren, extra contactberoepen open
Het kabinet overweegt de sportregels voor jongvolwassenen te versoepelen. Ook wordt er bekeken of naast de kappers meer contactberoepen weer kunnen worden toegestaan, melden meerdere Haagse bronnen. -
Video29
Rutte doet ‘klemmend beroep’ om toch na 21.00 uur binnen te blijven
De avondklok is nog steeds ‘nodig’ voor de bestrijding van het coronavirus, vindt premier Mark Rutte. ,,Ik roep iedereen op, met klem, om zich zoveel mogelijk aan de avondklok te houden.” -
D66-prominent vrijgepleit van seksuele intimidatie, maar wel meer klachten binnen partij
Een prominent D66-partijlid heeft zich niet schuldig gemaakt aan seksuele intimidatie. Daarvoor is geen bewijs gevonden, zo meldt het bureau dat de anonieme aantijgingen aan het adres van de D66’er onderzocht. Wel hebben zich meerdere D66’ers gemeld die zich in het verleden onveilig hebben gevoeld.