Kabinet negeert kritiek en zet gedwongen asielopvang voor gemeenten gewoon door
Het kabinet zet de dwangwet ondanks forse kritiek erop toch door. Gemeenten kunnen gedwongen gaan worden tot de opvang van asielzoekers. Wie meer plekken vrijmaakt dan vereist, krijgt een bonus. Maar deze lente en zomer, als het aantal asielzoekers toeneemt en het tekort aan bedden groeit, geldt de wet nog niet.
De Tweede en Eerste Kamer moeten eerst nog instemmen met de wet. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) heeft er vertrouwen in dat hij in beide Kamers op een meerderheid kan rekenen. Dat is ook de reden waarom hij de wet na forse kritiek van de Raad van State ‘nauwelijks’ heeft aangepast. ,,Als we de gevraagde aanpassingen hadden gedaan, zouden we vrijwel zeker geen meerderheid meer hebben in de Tweede en Eerste Kamer.”
De Raad van State noemde de wet ‘complex’ en mogelijk onuitvoerbaar. Van der Burg heeft na het kritische advies niet opnieuw gesproken met de coalitiepartijen over eventuele aanpassingen. ,,We hebben als kabinet die inschatting gemaakt.”
Ter Apel
De wet, die al vorig jaar zomer werd aangekondigd, moet voorkomen dat er opnieuw zo'n groot tekort ontstaat aan opvangplekken dat asielzoekers bij aanmeldcentrum Ter Apel buiten moeten slapen. Nu zijn het vooral gemeenten in het noorden en oosten van het land die asielzoekerscentra (acz) openen, terwijl bijvoorbeeld veel (rijke) gemeenten in de Randstad achterblijven.
Over de wet werd maanden gesteggeld in de coalitie. Coalitiepartij VVD ziet niks in het dwingen van gemeenten om tot opvang van asielzoekers te komen. In november bereikte staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) overeenstemming met de coalitiepartijen. De tekst van de wet ging begin dit jaar voor spoedadvies naar de Raad van State. De belangrijkste kabinetsadviseur vindt vooral de ‘financiële prikkel’ die in de wet zit (de bonus voor gemeenten die meer plekken leveren) geen goed idee. Dit zou de ‘solidariteit’ tussen gemeenten onder druk zetten.
Van der Burg heeft die kritiek naast zich neergelegd. ,,Solidariteit betekent ook: goede spreiding van opvangplekken over het land, maar nu zie je dat vooral in het oosten en het noorden opvang wordt gerealiseerd. We moeten er alles aan doen om dat te veranderen.”
Vrijwillig
Maar tegelijkertijd constateert Van der Burg dat hij ‘deze wet ons deze lente en zomer nog niet gaat helpen’. ,,Ik voortdurend op zoek naar nieuwe locaties voor boten, tenten of anderszins.” Hij wil er ‘alles aan doen’ om te voorkomen dat dit jaar weer asielzoekers buitenslapen in Ter Apel.
,,Maar we moeten het nu hebben van gemeenten die vrijwillig afspraken maken met ons", zegt de staatssecretaris. Wel hoopt Van der Burg dat gemeenten met de wet in het vooruitzicht al over de brug komen. Gemeenten die nu al méér structurele opvangplekken creëren dan van hen wordt verwacht, krijgen namelijk met terugwerkende kracht de bonus zodra de wet in gaat.
VluchtelingenWerk Nederland is kritisch op de wet. ,,De richting van de wet was goed: elke gemeente die medeverantwoordelijkheid draagt voor de opvang van vluchtelingen. Maar zoals ook de Raad van State heeft aangegeven, is de wet nodeloos ingewikkeld en is het maar de vraag of deze in deze vorm voldoende gaat werken.”
Volgens VluchtelingenWerk maakt de wet niet duidelijk wie nu precies verantwoordelijk is en wordt er in eerste instantie, voor de dwang uit, nog heel lang uitgegaan van vrijwilligheid. ,,En we zien wel dat dat niet werkt.”
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
PREMIUM27
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Met video6
Greenpeace haalt uit naar kabinet na uitblijven landbouwakkoord: ‘Geloofwaardigheid staat op het spel’
Het voor ‘de zoveelste keer uitstellen’ van het landbouwakkoord is ‘teleurstellend, maar helaas niet verrassend’, reageert Andy Palmen, directeur bij Greenpeace. -
Met video
Werd 5,1 miljard aan coronageld wel goed besteed? Onzekerheid duurt voort
De coronapandemie is voorbij maar het ministerie van Volksgezondheid heeft nog steeds niet kunnen aantonen dat 5,1 miljard euro goed besteed is. Het wordt hoog tijd dat minister Sigrid Kaag van Financiën ingrijpt en dat de bonnetjes op tafel komen, vindt de Algemene Rekenkamer. -
PREMIUMmet video
Strijd om pensioenpot van 1300 miljard nadert ontknoping: stemt Eerste Kamer voor kabinetsplan of tegen?
Na 15 jaar gesteggel nadert de discussie over een nieuw pensioenstelsel vanaf maandag zijn ontknoping in de Eerste Kamer, waar tegenstanders nog een allerlaatste poging doen om de wet om zeep te helpen. Critici hopen op een draai van het CDA.
-
PREMIUM38
Nieuw rapport over stikstofinnovaties blijkt klap in het gezicht van kabinet én BBB
-
-
-
PREMIUMOnder politici
Van WOZ-aanslag tot parkeerbon: bezwaarmaak-industrie laat overheid finaal vastlopen
De overheid loopt van alle kanten vast en dat wordt verergerd door het dwangsommencircus. Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.